- Forvent en ubehagelig slutt på boligboblen i Norge

ADVARER MOT BOLIGSMELL: - Den norske regjeringen bør begynne å bekymre seg nå, sier økonomiprofessor Robert Shiller ved Yale University Foto:Colourbox
ADVARER MOT BOLIGSMELL: - Den norske regjeringen bør begynne å bekymre seg nå, sier økonomiprofessor Robert Shiller ved Yale University Foto:Colourbox

Økonomisk suksess har gått selvtilfredse nordmenn til hodet. Derfor kan boligmarkedet i Norge gå på samme boligsmell som Spania og Irland, sier boligprisekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene i Norge har steget 45 prosent siden bunnen i 2008, og syv prosent bare det siste året.

- Utviklingen i boligpriser og husholdningenes opplåning kan bli fulgt av et vesentlig tilbakeslag som vil ramme bredt og gi betydelige ringvirkninger i økonomien, advarte finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen igår, da Finanstilsynet la en fersk rapport om finansiell stabilitet i Norge.

Les sakene:

Urolig over boligprisene Mener banker må stramme inn mer på boliglån

- Lurer seg selv med avdragsfrie lån

- Den norske regjeringen bør begynne å bekymre seg nå, sier økonomiprofessor Robert Shiller ved Yale University, ifølge det amerikanske økonominettstedet CNBC.

Han er en av forskerne bak den anerkjente boligprisindeksen S&P/Case-Shiller.

- Har gjort nordmenn selvtilfredse - Det er en grunn til å forvente en ubehagelig slutt på boblen i Norge, sier Schiller til CNBC.

Han mener Norge burde lært av Spania. Der steg boligprisene 44 prosent fra 2004 til 2008 før boblen sprakk, og førte til mange tomme bygninger, spøkelesbyer og banker med enorme mengder råtne lån.

- Norge lar sin egne økonomiske suksess gå seg til hodet, sier Shiller, ifølge CNBC.

- Jeg mistenker at nordmenn er forført av sitt eget lands suksesshistorie, slik at høy boligprisvekst for dem virker rimelig. Og suksessen blir jo bare forstørret sammenliknet med den skrantende økonomien i eurosonen, sier Shiller til nettstedet.

- Overlegenheten i forhold til krisen eller i Europa har gjort nordmenn selvtilfredse, sier Shiller.

Boligprisutviklingen i Norge

Prisstigning

Nominell

Just KPI

Just. lønn

2007-sept. 2012

24,8%

12,8%

3,5%

1987 - sept. 2012

266,7%

101,4%

25,6%

1992 - sept. 2012

430,4%

258%

94,4%

Kilde: Finanstilsynet

- Skremmende tendenser i boligmarkedet Også en ny rapport fra den mulitinasjonale forretningsbanken Bank of New York Mellon peker på at boligmarkedet i Norge kan ende opp med å følge mønsteret i mange land verden over, der en voldsom prisoppgang har blitt etterfulgt av kollaps, slik som i USA, Japan, Spania og Irland. Valutastrateg Neil Mellor fra BNY Mellon mener at Norges bank har forsømt boligmarkedets voldsomme prisoppgang ved å fokusere på en pengepolitikk med lav og stabil inflasjon.

- Ved å utelukkende fokusere på indekser for varer og tjenester, overser Norges bank noen skremmende tendenser i boligmarkedet, sier Mellor, ifølge CNBC.

Nøkkelordet er stabilitet I likhet med Morten Baltzersen, peker han på at stabilitet her er avgjørende for økonomien som helhet.

Sammen danner lave renter, stabil konsumprisvekst og blomstrende formuespriser forhold der gjelden vokser så raskt at det er i strid med konvensjonelle tommelfingerregler knyttet til stabilitet, mener Mellor.

Norges bank er ikke like bekymret på Norges vegne som de amerikanske analytikerne:

- Vi er veldig langt unna å ha en boligboble i norsk økonomi der det plutselig kan bli stående 100.000 tomme leiligheter. Det er ikke akkurat som i Spania og USA. Da skal boligbyggingen være høy lenge, sa sentralbanksjef Øystein Olsen til DN.no i september.

Les saken: - Vi er veldig langt unna en boligboble

Mellor har også fått med seg at husholdningenes gjeld i Norge stiger i takt med boligprisene.

- Husholdningenes gjeld i forhold til inntekt har økt dramatisk det siste tiåret, og ligger idag på rundt 210 prosent - godt over det man så i USA før det bratte fallet i 2007, sier han ifølge CNBC.

Mellor insisterer på at den uavbrutte gjeldsveksten ikke må overses.

- Prisbobler det siste tiåret har i hovedsak skyldtes beslutningstakere som har lidd av samme illusjon om prisstabilitet, riktignok en illusjon formalisert ved inflasjonsstyring, sier Mellor, ifølge CNBC.

Les også:

- Eiendomsspekulanter skal tas

- London-tilstander i boligmarkedet i Oslo

- Tror ikke på boligkrakk neste år

Personvernpolicy