SOS Rasisme dømt til å betale 6,8 millioner kroner

Politiet var tallrikt tilstede for å holde avstand mellom demonstrantene fra Nye SOS Rasisme (bildet) som protesterte mot markeringen til Norwegian Defense League og SIAN utenfor Oljemuseet i Stavanger. NTB scanpix
Politiet var tallrikt tilstede for å holde avstand mellom demonstrantene fra Nye SOS Rasisme (bildet) som protesterte mot markeringen til Norwegian Defense League og SIAN utenfor Oljemuseet i Stavanger. NTB scanpix

SOS Rasisme ble onsdag dømt til å betale 6.808.348 kroner til staten fordi de har mottatt urettmessig statstilskudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen ble dømt for å ha mottatt uberettiget tilskudd fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, melder NRK.

SOS Rasisme dømmes også til å betale saksomkostningene til staten ved Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet med 78.661 kroner.

Grunnlaget for dommen er at organisasjonen har registrert flere medlemmer enn de som var reelle medlemmer i organisasjonen og derfor har mottatt for mye støtte.

Dommen ble avsagt som en fraværsdom etter at ingen fra SOS Rasisme møtte i retten i Haugesund. SOS Rasismes advokat trakk seg etter en pengekrangel med organisasjonen etter at de ikke hadde gjort opp tidligere regninger.

– Ingen penger

Det er mye som tyder på at også staten kan se langt etter sine penger. Organisasjonen hevder at den ikke har mulighet til å betale tilbake pengene.

– Det finnes ikke noen slike verdier i SOS rasisme. Vi har nå gått i tre år uten tilskudd og har også betalt en million til våre advokater for den første runden i retten. Det er klart at alle våre ressurser er borte, sier Kjell Gunnar Larsen, kasserer og daglig leder i organisasjonen.

Han kaller saken mot SOS Rasisme for en hekseprosess og mener dommen er et justismord.

– I dette landet er det slik at makten rår. Vi har forsøkt å argumentere mot det, og har lagt fram en rekke bevis for å vise det vi mener er korrekt, hevder Larsen.

Dom nummer to

Staten saksøkte SOS Rasisme med krav om tilbakebetaling av tildelt støtte på 6,8 millioner kroner. Dette var penger staten mener organisasjonen har fått feilaktig utbetalt, etter å ha innrapportert for høye medlemstall i 2007 og 2009.

I fjor ble SOS Rasisme dømt til å betale 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) etter et lignende søksmål. Denne dommen er anket.

Departementet anmeldte i fjor SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring, men dette er en separat etterforskning som politiet ennå ikke er ferdig med, og saken kommer trolig ikke for retten før neste år.

Heksejakt

SOS Rasisme mener seg utsatt for heksejakt, nekter all skyld og mener staten har feiltolket regelverket. På den annen side har flere utbrytere fra organisasjonen fortalt om omfattende svart betaling til ansatte, penger ført ut av organisasjonen, ødeleggelse av bevismateriale og omfattende medlemsjuks.

SOS Rasisme har fått over 40 millioner kroner i støtte fra staten fra slutten av 90-tallet og utover 2000-tallet. Støtten var utløst på grunnlag av medlemstallet som SOS Rasisme hadde oppgitt. Dagbladet avslørte sommeren 2010 at medlemstallene var oppblåst.

Personvernpolicy