Solhjell kaster tre styremedlemmer i Entra

Settestatsråd Bård Vegar Solhjell kastet halve styret i Entra. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
Settestatsråd Bård Vegar Solhjell kastet halve styret i Entra. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Styreleder Sire Hatlen og nestleder Martin Mæland overlevde settestatsråd Bård Vegar Solhjells (SV) ryddesjau i Entra. – De har opptrådt korrekt og kompetent og fortsetter derfor, sier Solhjell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden miljøvernminister Solhjell 9. oktober ble utnevnt som settestatsråd for inhabile Trond Giske (Ap) i Entra-saken, har han jobbet for å løse den krevende situasjonen som oppsto da et flertall i Entra-styret, mot styreleders og nestleders stemmer, ansatte Rune Olsø som konsernsjef i det statlige eiendomsselskapet.

Solhjell sier han tok fatt på ryddejobben samme dag han ble utnevnt som settestatsråd. Blant annet har den mektige eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet intervjuet styremedlemmene over «samme mal». Intervjuene foreligger det referater fra, og de er omforente, det vil si godkjent av begge parter, ifølge Solhjell.

Les også: Mindretall i Entra-styret vil tvinge Giske til å velge side

– Jeg har også gått gjennom referater, sakspapirer og andre dokumenter knyttet til saken, sa Solhjell før han kunngjorde konklusjonen.

De tre styremedlemmene som må ut, er Ketil Fjerdingen, Ida Helliesen og Ottar Brage Guttelvik.

Inn kommer Ingrid Tjøsvold, Arthur Sletteberg og Kjell Bjordal.

Totalvurdering

Tross gjentatte spørsmål fra pressen, svarte Solhjell ikke direkte på om de tre som erstattes har opptrådt ukorrekt eller inkompetent, i motsetning til styrets leder og nestleder.

– Etter en totalvurdering er jeg kommet fram til at styret trenger ny dynamikk samtidig som vi holder på kompetanse og sikrer kontinuitet, sa Solhjell.

Han er overbevist om at den riktige løsningen er funnet, og at de grep han nå har tatt, var nødvendige.

Settestatsråden mener det nysammensatte Entra-styret vil gi selskapet ro slik at det kan utvikles videre.

Generalforsamlingen – som består av statsråden, i dette tilfelle settestatsråd Solhjell – ble satt med selskapets administrerende direktør Rune Olsø og styreleder Siri Hatlen til stede. Dette er i samsvar med vanlig praksis når eieren av statlige selskaper holder generalforsamling, ifølge Solhjell.

Lønninger

Styreleder Siri Hatlen stilte i praksis ultimatum overfor eieren, Næringsdepartementet, da hun orientere eieren om det hun har kalt en krevende situasjon for styret etter at styreflertallet ansatte Rune Olsø som konsernsjef mot hennes ønske.

– Entras konsernsjef Rune Olsø ønsker mandag ettermiddag ikke å si noe om sin stilling, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Knut Ekern til NTB.

Forventningene i opposisjonen på Stortinget, så vel som blant kommentatorer i pressen, har lenge vært at det nysammensatte styret må gi Entra en ny toppsjef.

Solhjell understreker at det er styrets oppgave å ansette direktør, og sier han ikke vil blande seg inn i den omstridte ansettelsen av Olsø.

Lønnsnivå

Også konsernsjef Rune Olsøs lønnsnivå har vært et hett tema i bråket rundt ansettelsen, og Solhjell har gitt det nye styret klare «styringssignaler» – signaler som ifølge ham selv er protokollert:

– Det nye styret fått i oppgave å påse at kompensasjonen til ledere og ansatte skal ligge klart innenfor statens retningslinjer for lederlønn.

Kortversjonen av disse retningslinjene, er at statlige selskaper ikke skal være lønnsledende, men tilby konkurransedyktig lønn. Mandag var det ikke mulig å få Solhjell til å antyde en øvre grense for hva Entras toppsjef bør ha i lønn. – Også det overlater jeg til det nye styret, sier Solhjell.

Personvernpolicy