Nynazistisk parti brer om seg i Hellas:

Antifascister skal ha blitt torturert av politiet

Demonstranter og opprørspoliti støtte sammen foran parlamentsbygningen i Aten 9. oktober under en gresk lynvisitt fra Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Nå hevder en gresk advokat at 15 antifascistiske demonstranter skal ha blitt torturert av gresk politi etter å ha blitt pågrepet i forbindelse med en tidligere demonstrasjon i landet mot det høyrekstreme partiet Gyldent Daggry.  Foto: Alkis Konstantinidis (EPA)
Demonstranter og opprørspoliti støtte sammen foran parlamentsbygningen i Aten 9. oktober under en gresk lynvisitt fra Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Nå hevder en gresk advokat at 15 antifascistiske demonstranter skal ha blitt torturert av gresk politi etter å ha blitt pågrepet i forbindelse med en tidligere demonstrasjon i landet mot det høyrekstreme partiet Gyldent Daggry. Foto: Alkis Konstantinidis (EPA)

15 personer som demonstrerte mot det greske nynazistpartiet «Gyldent Daggry» skal ha blitt utsatt for tortur av gresk politi, ifølge advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et sammenstøt med tilhengere av det nynazistiske partiet Gyldent Daggry (Golden Dawn) i forrige måned skal femten greske antifascister ha blitt arrestert og torturert av gresk politi.

Demonstrantenes advokat sammenligner behandlingen av grekerne med den groteske mishandlingen som foregikk i det irakiske fengselet Abu Ghraib under den amerikanske invasjonen av Irak, melder britiske The Guardian.

Drakk vann fra toalettskålen

Flere av de 25 demonstrantene som ble arrestert etter en demonstrasjon i den greske hovedstaden Aten 30. september, fortalte The Guardian at de ble klappet til og slått av en politimann mens seks andre politimenn så på.

De hevder også å ha blitt brukt som askebegre, angivelig fordi de luktet, og skal ha blitt holdt våken hele natten ved at politiet lyste med lommelykter og laserpekere i øynene deres.

Noen sier de ble brent på armene med en lighter, og hevder politiet filmet de med mobilkamera. Bildene skal politiet ha truet med å publisere på Internett, og de ville gi bostedsadressene deres til medlemmer av nynazistpartiet Gyldent Daggry. Partiet har en historie med politisk motivert vold bak seg.

Én av de to kvinnene som var blant de arresterte demonstrantene sier politimenn ytret frekke seksuelle fornærmelser mot dem og dro hodet bak etter håret da de forsøkte å unngå å bli filmet.

Kvinnen sier demonstrantene også ble nektet å drikke vann og samtaler med advokat i 19 timer etter pågripelsene.

– Vi var så tørste at vi drakk vann rett fra toalettskålen, sier hun til The Guardian.

Les også: Gresk politiker fløy på kolleger under TV-debatt

Politiet benekter anklagene

Her, i det greske politiets hovedkvarter (GADA) i Aten, skal flere antifascistiske demonstranter ha blitt mishandlet og torturert i det deres advokat beskriver som «Abu Ghraib-lignende ydmykelser». Foto: Thanassis Stavrakis (AP Photo)Her, i det greske politiets hovedkvarter (GADA) i Aten, skal flere antifascistiske demonstranter ha blitt mishandlet og torturert i det deres advokat beskriver som «Abu Ghraib-lignende ydmykelser». Foto: Thanassis Stavrakis (AP Photo)

En mann med en blødende sår i hodet og en brukket arm hevder overfor The Guardian at skadene oppsto under arrestasjonen og at politiet fortsatte å slå ham i fangenskap. Mannen hevder også å ha blitt nektet medisinsk behandling før dagen etterpå.

En annen mann sier politiet tvang bena hans fra hverandre før de sparket ham i testiklene. Hendelsene skal ha funnet sted i det greske politihovedkvarteret GADA, der demonstrantene ble holdt etter pågripelsene.

Demonstrantene har bedt om at navnene deres ikke blir publisert av frykt for represalier fra politiet eller tilhengere av partiet Gyldent Daggry.

Pressetalsmann for det greske politiet, Christos Manouras, sa følgende til The Guardian som svar på anklagene mot politiet:

Det var ingen bruk av makt fra politiet mot noen holdt i GADA. Det greske politiet undersøker og etterforsker hver eneste rapport som angår bruken av vold fra politi: Hvis det er noe ansvar som oppstår, så vil politiet ta pålagte disiplinærtiltak mot de polititjenestemennene involvert. Det er ingen tvil om at det greske politiet alltid respekterer menneskerettigheter og frastår fra bruken av vold.

Dimitris Katsaris, advokaten til fire av demonstrantene, sier hans klienter har blitt offer for «Abu Ghraib-lignende ydmykelser», med referanse til det fryktede fengselet i Irak der irakiske fanger ble torturert av amerikanske soldater under krigen i landet.

– Dette er ikke bare et tilfelle av politivold av den typen du hører om nå og da i et hvert europeisk land. Dette skjer daglig. Vi har bildene, vi har bevisene på hva som skjer når folk blir arrestert for å protestere mot styrkingen av det nynazistiske partiet i Hellas. Dette er politiets nye ansikt, i samarbeid med rettssystemet, sier han til The Guardian.

Les også: Deporterer illegale innvandrere

Korrupsjonsmistenkte tok selvmord

Partiet Gyldent Daggry (Golden Dawn, eng. Chryssi Avgh, gre.) har vokst stort i Hellas ettersom pålagte økonomiske innstramminger har grepet om seg. Elias Panagiotaros (bildet) som sitter i det greske parlamentet for det ultranasjonalistiske partiet kan glede seg over at partiet nå er tredje størst i landet på meningsmålinger. Foto: AFP Photo Partiet Gyldent Daggry (Golden Dawn, eng. Chryssi Avgh, gre.) har vokst stort i Hellas ettersom pålagte økonomiske innstramminger har grepet om seg. Elias Panagiotaros (bildet) som sitter i det greske parlamentet for det ultranasjonalistiske partiet kan glede seg over at partiet nå er tredje størst i landet på meningsmålinger. Foto: AFP Photo

Det nynazistiske og ultranasjonalistiske partiet Gyldent Daggry har opplevd en stor økning i popularitet siden det greske valget i juni, hvor de fikk 18 seter i parlamentet.

Stadig flere grekere virker til å trekke mot det ekstreme høyre som en reaksjon på de enorme økonomiske problemene Hellas er inne i, og i en fersk meningsmåling er partiet nå det tredje største i landet.

Samtidig etterforskes 1.991 velstående grekere med sveitsisk bankkonto for korrupsjon og skatteunndragelse. En liste med 1.991 navn, den såkalte «Lagarde-listen», etter IMF-sjef Christine Lagarde, skaper nå furore i Hellas.

To personer, hvis navn ifølge Business Insider trolig står på listen, som ikke er offentliggjort, har begått selvmord i løpet av den siste uken etter at greske medier rapporterte om listen i forrige uke.

Like etter at den greske statsministeren Antonis Samaras mottok listen fra tidligere finansminister Evangelos Venizelos 3. oktober, tok den tidligere greske ministeren Leonidas Tzanis sitt eget liv.

Tzanis ble funnet hengt i sitt eget hjem fredag i forrige uke.

Tirsdag denne uken ble Vlassis Kambouroglou, en velstående gresk forretningsmann i forsvarsindustrien, funnet død på et hotellrom i Indonesias hovedstad Jakarta. Dødsfallet blir etterforsket som selvmord, skriver Business Insider.

Personvernpolicy