Meny

Anmeldt trygdesvindel for 883 millioner

Anmeldt trygdesvindel for 883 millioner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange jobber svart samtidig som de mottar trygd.

Store deler av skattepengene går til Folketrygden, og andelen øker kraftig i neste års statsbudsjett.

Rundt 35 prosent av et statsbudsjett på tilsammen 1064,9 milliarder kroner går til å lønne de rundt 1,3 millioner menneskene som enten er på alderspensjon eller uføretrygd/arbeidsavklaringspenger.

Ikke alle av disse har krav på pengene de får.

I perioden 2007 til utgangen av april i år har Nav anmeldt tilsammen 6815 personer for å ha svindlet til seg trygd. Totalt har disse personene svindlet til seg trygd for hele 883,3 millioner kroner.

Det viser en sammenstilling DN.no har gjort av statistikk fra Nav.

Svindler med dagpengene

De aller fleste som blir anmeldt av Nav har svindlet med dagpenger, og størrelsen på disse sakene blir stadig større.

Ifølge den siste rapporten fra Nav, som kom i mai i år, har Nav i år anmeldt 202 personer for svindel med dagpenger for drøyt 26 millioner kroner.

Den største anmeldelsen er på nærmere 900.000 kroner. Personen er anmeldt for å ha jukset med meldekortene ved å ha rapportert færre timer enn han faktisk hadde jobbet.

Jobber svart Tre av de største enkeltanmeldelsene iløpet av de fire første månedene i år gjelder personer som er anmeldt for å ha jobbet svart ved siden av å motta uførepensjon. Alle sakene er på rundt én million kroner.

Har trappet opp jakten

Siden årtusenskiftet har Arbeids- og velferdsetaten Nav trappet opp kampen mot trygdesvindlerne kraftig. Fra to ansatte i trygdeetaten i 2000, består Nav Kontroll av over 100 ansatte i dag.

Populært