Fare for streik blant kabinsatte i Norwegian

836 kabinansatte i Norwegian kan bli tatt ut i streik fra onsdag morgen. Foto: NTB scanpix
836 kabinansatte i Norwegian kan bli tatt ut i streik fra onsdag morgen. Foto: NTB scanpix

Titusener av passasjerer blir rammet fra onsdag morgen dersom de kabinansatte i Norwegian ikke blir enige med selskapet om lønn og arbeidstid i meklingen som har frist til midnatt natt til onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden mellom de fagorganiserte i Parat-foreningen Norwegian Kabinforening og arbeidsgiveren Norwegian Air Shuttle ASA har pågått siden juni.

Dersom det ikke blir enighet hos Riksmekleren, går 836 av selskapets 1.200 fagorganiserte i kabinen ut i streik fra onsdag morgen.

– Det vil få konsekvenser for avviklingen av trafikken, uten tvil. Vi jobber med å finne alternative løsninger, og jeg kan derfor ikke være konkret på hvor store konsekvenser en eventuell streik vil få, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB ved tirsdag kveld.

Ifølge E24 kan innleie av fly med besetning være en mulig løsning.

En helhet

Mekler Dag Nafstad sier til NTB at partene jobber med mål om å bli enige, og at det både handler om lønn og arbeidsvilkår.

Han sier at det kan bli mekling ut over natten dersom partene mener at det er grunnlag for å fortsette.

Nafstad beskriver meklingen som vanskelig, men oversiktlig.

– Det handler om en helhet i arbeidsvilkårene, opplyser Nafstad.

Vekst

Norwegian meldte tirsdag om vekst i antall passasjerer i løpet av september måned. Totalt reise 1,6 millioner mennesker med Norwegian i forrige måned.

Økningen i antall passasjerer på 11 prosent kom samtidig som selskapet økte kapasiteten med 21 prosent.

– Vi fyller flyene godt, lød administrerende direktør Bjørn Kjos' kommentar til at kabinfaktoren holdt seg på 80 prosent.

Pilotavtale

Under oppkjøringen til meklingen hevdet Sandaker-Nielsen overfor NTB at opplysningene de kabinansatte har gått ut med i mediene om arbeidstiden i selskapet, er feil.

– Arbeidstiden er ryddig. De kabinsatte jobber fem dager på rad, i tillegg til at de har standby på disse dagene, og har så fire dager fri. De jobber 16 dager i snitt per måned og 7,5 time i snitt per dag, sier han.

Leder i Norwegian Kabinforening (NK), Marit Lindén, hevder på sin side at de kabinansatte blir pålagt å jobbe lange dager og for mange timer.

– 60 timer per uke er ikke uvanlig, har hun tidligere sagt.

Bruddet mellom partene kom etter at selskapet avviste et krav om en tilsvarende policyerklæring om stillingsgaranti som pilotene har fått.

Personvernpolicy