Meny

Undersøkelse:

Kun ni prosent tenker på arven

Ferie og forbruk blir stadig viktigere for pensjonister. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremtidens pensjonister vil fortsette forbruksfesten, uten tanke på arvingene, skal vi tro en ny undersøkelse.

En fersk undersøkelse Respons har utført for SpareBank1 viser at kun ni prosent av alle over 55 år kunne tenke seg å sette av penger til arven. 17 prosent svarer at de kunne tenke seg å gi penger til arvingene i form av forskudd på arv.

– Fremtidens eldre er nok mer interesserte i å fortsette forbruksfesten utover pensjonsalderen. De vil gjerne gjøre mer kostbare ting enn forrige generasjons pensjonister, og da blir det mindre igjen i potten til fremtidens arvinger, sier Kristin Myrmo, pensjonsøkonom i SpareBank1 til ABC Nyheter.

Undersøkelsen viser også at fire av ti i alderen 16 til 24 år kan tenke seg å gi penger til arvingene i form av forskudd på arv eller sette av penger til arven. Kun én av ti i aldersgruppen over 45 år sier at de kunne tenke seg å gi forskudd på arven, og bare to av ti sier at de vil sette av penger til arven.

Les også: Spar til pensjon i ung alder - og slapp av resten av livet

Lykke fremfor sparing

Halvparten av alle nordmenn mener at god økonomi, reiser og fritidsaktiviteter er viktig for å bli lykkelige som pensjonister, ifølge en annen undersøkelse Respons har gjort for SpareBank1.

På spørsmål om hva som kan hindre en lykkelig pensjonisttilværelse, oppgir syv av ti dårlig råd som hovedårsak.

Kristin Myrmo i SpareBank1.Kristin Myrmo i SpareBank1.

– Den gamle bestemoren som strikket sokker, sparte penger og bakte brød, er nok i ferd med å bli en utdøende rase, sier Myrmo.

Før i tiden var pensjonister forberedt på fattigere kår, men det er ikke noe fremtidens pensjonister ønsker, mener Myrmo.

Forbrukerøkonom: - Du trenger ikke tabbeforsikring

Flere rammelån

Bjørn Erik Øye, analytiker i Prognosesenteret, kjenner til tendensen undersøkelsen viser. Han påpeker at også stadig flere eldre og pensjonister tar opp rammelån på huset for å ha økt forbruk.

– Levealderen øker, og mange holder seg spreke lenger. Eldre ønsker å bruke mer penger på seg selv, men det er jo ikke noe galt i det, sier han.

Øye understreker at til tross for at det er vanligere å tenke mindre på arven, hjelper stadig flere foreldre de unge inn på boligmarkedet.

Les også: Forbered deg på å jobbe lenger

Myrmo i SpareBank1 mener den eldre generasjonens forbruk vil ramme de unge når de når pensjonsalder.

– De unge får det vanskelig i begge ender. De får stadig høyere boliggjeld, og ingen hjelp til å betale ned boliglånet i form av arv når de blir eldre, sier hun og fortsetter:

– I tillegg vil den nye ordningen med levealdersjustert pensjon føre til at unge i dag får en mindre pensjon, og uten arv i framtiden, vil de få mindre å leve for, sier hun.

Les også: Pensjonister og huseiere må sjekke skattekortet nøye

Populært