Meny

Ingen endring for BSU-renter i statsbudsjettet

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl er skuffet over at satsene for BSU-sparing ikke har økt. Foto: DNB

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin Halvorsen lovet at det skulle komme tydelig fram i statsbudsjettet at BSU-renter ikke telles som kapitalinntekter. Det gjør det ikke.

Til tross for at regjeringen ønsker å gjøre det enklere for vanskeligstilte å komme seg inn på boligmarkedet, har det ikke skjedd noen endring i BSU-satsene i årets statsbudsjett.

– Jeg var skuffet i fjor, og jeg er enda mer skuffet i år. Unge får ingen gulrot til å spare, og det er veldig synd. Det er umulig for unge å komme seg inn på boligmarkedet med krav om 15 prosent egenkapital når BSU-grensen er 150.000 kroner. Dette henger overhodet ikke på greip, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til ABC Nyheter.

Les også: Slik legger du opp penger til egen bolig

Dette gir 150.000 kroner i BSU deg

BSU-sparing straffes fortsatt

Kristin Halvorsen lovet tidligere i år at BSU-renteinntekter ikke skal inngå som kapitalinntekter. Dette er en del av inntektsgrunnlaget Lånekassen bruker når de skal beregne hvor mye støtte studentene skal få.

– I sommer sa Kristin Halvorsen at BSU-rentene ikke skulle telle som kapitalinntekter, og at dette skulle komme tydelig fram i statsbudsjettet. Det gjør det ikke, sier Sandmæl.

Dette betyr paradoksalt nok at gevinsten med å spare i BSU, likevel kan bidra til redusert studiestøtte for studenter, ettersom dette telles som inntekt.

Les også: Spar til pensjon i ung alder - og slapp av resten av livet

Kommer tilbake til det

Kunnskapsdepartementet viser til støttepostene for Lånekassen i statsbudsjettet.

Der heter det at: «I statsbudsjettet for 2012 vart det vedteke at kapitalinntekter skal reknast med i grunnlaget forbehovsprøving av stipend. Sommaren 2012 varsla kunnskapsministeren at departementet ville ta initiativ til å endre reglane slik at renteinntekter frå bustadsparing for Ungdom (BSU) ikkje skal føretil redusert stipend. Departementet vil komme med forslag til nødvendige løyvingsendringar for 2012 i omgrupperingsproposisjonen. For 2013 foreslår departementet ein auke i løyvinga med 4,1 mill. kroner».

Økes med 109 kroner i måneden

Regjeringen øker også studiestøtten med 109 kroner i måneden, noe Sandmæl synes er alt for lite. Hun påpeker at Statens institutt for forbruksforskning mener at 7.500 kroner er beløpet man skal klare seg på, og det er utenom bokostnader.

– Ni prosent sier de klarer seg på studiestøtten, poengterer hun.

ABC Nyheter har ikke lykkes i å få en kommentar fra politisk hold i Kunnskapsdepartementet.

Les også: Studenter risikerer å leve som minstepensjonister

BSU-renter skal regnes som inntekt

Les hele statsbudsjettet her

Les alt om statsbudsjettet 2013

Les flere saker her

Populært