Meny

Statsbudsjettet 2013:

86 millioner til nye slagmedisiner på blå resept

86 millioner til nye slagmedisiner på blå resept

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

50.000 pasienter kan være aktuelle for behandling med nye legemidler som reduserer risikoen for blodpropp.

I Statsbudsjettet for 2013 foreslås en bevilgning på 86 millioner kroner for å innlemme nye slagmedisiner i blåreseptordningen.

Dabigatran (Pradaxa) er et blodfortynnende legemiddel som reduserer risikoen for dannelse av blodpropp.

Legemidlet brukes blant annet for å redusere risikoen for hjerneslag eller blodpropp hos pasienter med atrieflimmer eller med andre risikofaktorer.

I mai i år vurderte Statens legemiddelverk at behandling med dabigatran hos denne pasientgruppen er kostnadseffektiv, og at kriteriene for forhåndsgodkjent refusjon (blå resept) er oppfylt.

- Tryggere i bruk enn Marevan

Dabigatran er det første av flere nye tilsvarende legemidler som kan erstatte dagens behandling med det blodfortynnende middelet warfarin (Marevan).

Over 92.000 nordmenn brukte legemiddelet Marevan med virkestoffet warfarin i 2011, ifølge Reseptregisteret. Det er stor blødningsrisiko knyttet til bruk av dette legemiddelet.

Les også: Medisiner kan gi overdose ved røykeslutt

Samme år brukte kun 1168 nordmenn legemiddelet Pradaxa med virkestoffet dabigatran, som da ikke var tilgjengelig på blå resept.

Hovedgevinsten med de nye legemidlene er at de er tryggere og enklere i bruk. Den nye behandlingen krever også færre legebesøk/kontroller enn ved bruk av warfarin, og vil derfor frigjøre ressurser både i spesialist- og kommunehelsetjenesten, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

86 millioner første år

Legemiddelverket anslår at det å innlemme dabigatran i blåreseptordningen vil kunne gi merutgifter på legemiddelbudsjettet første år på 86 millioner kroner, økende til rundt 244 millioner kroner femte året.

Videre anslår Legemiddelverket at drøye 50.000 pasienter kan være aktuelle for behandling med de nye legemidlene om fem år. Anslagene er imidlertid usikre, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

Legemiddelverkets beregninger viser samtidig at den nye behandlingen vil frigjøre ressurser i helsetjenesten i størrelsesorden 35 millioner kroner i 2013 og 160 millioner kroner i 2016, som følge av færre legebesøk/kontroller og færre slagtilfeller.

Les også:

Les alt om statsbudsjettet 2013

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært