Meny

Rekordstort bistandsbudsjett

Utviklingsminister Heikki Holmås (t.h.), her sammen med USAs tidligere president Bill Clinton i New York, kan juble over enda flere bistandskroner i budsjettet for 2013. Foto: Svein Bæra/Utenriksdepartementet / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 2004 er bistandsbudsjettet doblet fra 15 til 30 milliarder kroner.

Det er første gang i historien bistandsbudsjettet passerer 30 milliarder kroner, heter det i en pressemelding fra Regjeringen.

- Regjeringen foreslår å øke støtten til fattige med 2,4 milliarder kroner slik at vi fortsetter å gi 1 prosent av landets samlede inntekter (BNI) til bistand. Norge er en av verdens desidert største givere mens flere land kutter dramatisk på grunn av økonomiske problemer, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås ifølge pressemeldingen.

Blant satsningsområdene i forslaget til bistandsbudsjett for 2013 er rettferdig fordeling, grønn strøm og likestilling. Andre store satsinger i rekordbudsjettet er klima- og skogsatsing, matsikkerhet, helse og utdanning.

- Mer enn noen gang er det nå viktig at rike land tar ansvar for å bekjempe fattigdom og bremse de farlige klimaendringene, sier Holmås.

Se og hør det viktigste fra finansministerens tale her.

1 prosent av BNI

Regjeringen varsler i sitt budsjett at 1 prosent av Norges samlede inntekter (BNI) også neste år skal brukes på bistand. Det betyr at bistandsbudsjettet øker med 2,4 milliarder kroner.

Neste års budsjett innebærer økt satsing på utdanning og forskning og mer penger til bedre barne- og mødrehelse i fattige land.

Les også: Her er alle budsjettlekkasjene

Klimatiltak

Ifølge Utenriksdepartementet, som bistanden sorterer under, satses det neste år spesielt på å hjelpe verdens fattige med mer rettferdig fordeling, større grad av likestilling og mer fornybar energi.

For å utvikle grønn energi i fattige land vil regjeringen bruke bistandspengene slik at den får privat sektor med på laget.

De siste årene har norske myndigheter også satset mange milliarder på redusert avskoging som et klimatiltak.

I tråd med klimaforliket trappes denne satsingen opp med 400 millioner, til 3 milliarder, i 2013. Det totale bistandsbudsjettet er doblet fra 15 milliarder kroner i 2004 til 30 milliarder i 2013.

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært