Meny

Flom av budsjettlekkasjer

NÆRMER SEG: Finansminister Sigbjørn Johnsen presenterer statsbudsjettet fra Stortingets talerstol mandag klokken 10. Han har tidligere varslet et stramt statsbudsjett for 2013. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Godbiter fra regjeringens valgkampbudsjett har tilflytt mediene i strie strømmer de siste dagene. Men det store beredskapsløftet kommer kanskje ikke likevel.

– Forventningene til beredskapsbevilgninger er overdrevet, sier en sentral kilde i regjeringspartiet SV til Dagbladet.

Fra regjeringshold påpekes det at Gjørv-rapporten ikke først og fremst ber om at penger øses ut til ulike formål. Dessuten vil flere av tiltakene kreve bevilgninger over flere år, noe som letter trykket på dette budsjettet.

Ikke desto mindre har regjeringen kommet med en rekke dyre beredskapsløfter. Politiet skal blant annet få et nytt beredskapssenter i Oslo og muligens også økt bemanning, nødetatene skal øve mer og utstyres bedre, helikopterberedskapen på Rygge skal styrkes og det skal satses videre på IKT og utviklingen av det nye nødnettet.

Pappaperm

Tidligere hadde medienes lekkasjer fra statsbudsjettet noe eksklusivt og mystisk ved seg, men den tiden er for lengst forbi. Nå er det riktigere å snakke om en flom. De fleste vil ha hørt det meste av nyheter lenge før finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) presenterer statsbudsjettet fra Stortingets talerstol mandag klokken 10.

SV har fått bred omtale for en av sine største triumfer, nemlig en ny to ukers utvidelse av foreldrepermisjonen som tilfaller far. Senterpartiet har fått gjennomslag for en kampsak, nemlig overgang fra krone- til prosenttoll på import av kjøtt og ost.

Nybakt helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) har varslet 100 millioner kroner til rekonstruksjon av bryst for kreftpasienter, 40 millioner til sjekk av tenner for alle over 75 år samt medisinen dabigatran på blå resept til pasienter med hjerteflimmer.

Les også: Johnsen varsler krisetilpasset statsbudsjett

Frivillighet

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) gjør forsøksordningen som gir funksjonshemmede rett til transport til og fra jobb og skole, permanent og landsdekkende.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har røpet at det skal settes av drøyt 70 millioner kroner til en uketime med kulturskole for de minste, mens næringsminister Trond Giske (Ap) lover 25 millioner kroner til økt satsing på reiseliv.

Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) skal bruke 200 millioner kroner til 270 nye stillinger i det kommunale barnevernet, mens Sp-leder Liv Signe Navarsete har vært med på å fronte løftet om 320 millioner kroner i økt tilbakebetaling av moms til frivillige organisasjoner.

Les også: Oljefondet for stort norsk økonomi

Etter å ha kollapset to år på rad i forbindelse med skatteoppgjøret, øker regjeringen dessuten budsjettposten til den statlige forbrukerportalen Altinn med 100 millioner kroner til 258 millioner neste år.

Også boligpolitikken får sitt. Totalt settes det av omtrent 24 milliarder kroner til ulike boligtiltak i 2013. Blant annet styrkes Husbanken med 5 milliarder, bostøtten økes og tilskuddene til kommunale utleieboliger skal opp.

Les også: Norge tapte 77 milliarder på tre måneder

Ikke til alt

Det blir mer penger til klimaforskning og 250 ekstra millioner til fornybar energi i utviklingsland. Regjeringen setter også av 50 millioner til utbedring av Bergensbanen og bevilger penger til 10 kilometer dobbeltspor på Østfoldbanen.

Kulturen skal også få sitt. Nybakt statsråd Hadia Tajik (Ap) har blant annet sagt at hun skal fylle opp den kulturelle skolesekken med 14 millioner kroner neste år.

I tillegg foreslår regjeringen en økning på 38 millioner kroner til filmfeltet neste år, Nynorsk kultursentrum får 1,1 millioner kroner ekstra til administrering av Språkåret 2013 og Det Norske Teatret, som feirer 100 år neste år, får 800.000 kroner mer å rutte med. Tajik har også varslet at arrangør- og festivalstøtten kommer til å bli økt med 8 millioner kroner.

Men budsjettet inneholder også elementer som kan skuffe grupper av velgere. For eksempel kommer det ifølge NRK ingen lovfestet maksgrense for hvor mange elever én lærer i grunnskolen kan ha. Planene om en bankskatt som skulle forhindre nye finanskriser, er også skrinlagt.

Les også:

Satser 1,8 mrd på svidd gummi

- Gode forvaltere har en tendens til å ha «en skrue løs»


Les flere nyheter

Populært