Meny

Mindretall i Entra-styret vil tvinge Giske til å velge side

Det stormer igjen rundt nærings- og handelsminister Trond Giske etter at hans nære venn Rune Olsø ble ansatt som toppsjef i det statseide selskapet Entra. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av sju styremedlemmer i Entra har gitt næringsminister Trond Giske (Ap) ultimatum etter at Rune Olsø ble toppsjef i det statseide selskapet.

Kort tid etter at daværende Ap-topp Rune Olsø ble ansatt som ny toppsjef i Entra, tok mindretallet i styret kontakt med selskapets eier, Næringsdepartementet, skriver Adresseavisen.

Ultimatum

Ifølge avisen skal mindretallet, som består av styreleder Siri Hatlen, nestleder Martin Mæland og styremedlem Ida Helliesen, i praksis ha gitt departementet et ultimatum og bedt dem velge mellom mindretallet og flertallet i Entra-styret. De skal forvente et svar fra departementet i løpet av denne uken.

Siri Hatlen sier til Adresseavisen at hun ikke vil ikke kommentere styrets interne saksbehandling.

Les også: Norfund-sjefen fikk 44 prosent lønnshopp på fire år

Mindretallet ønsket ikke å ansette tidligere Ap-topp Rune Olsø, fordi de tre styremedlemmene mente andre kandidater var bedre kvalifisert for jobben. De føler nå at de ikke lenger kan samarbeide med resten av styret etter at et knapt flertall presset gjennom en ansettelse på styremøtet i september uten at ansettelsen sto på dagsorden.

– Som ansatt forholder jeg meg til styret som organ, og jeg fikk et tilbud fra styret som jeg har takket ja til. Utover det henviser jeg alle spørsmål om styrets beslutning til styreleder, sier nyansatt toppsjef Rune Olsø.

Tviler på kompetansen

Til NRK sier lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Aanensen (Frp), at han lurer på om statsråd Trond Giske har sjekket kompetansen til styret i Entra.

– Hele denne saken virker veldig spesiell. Det er jo statsrådens ansvar å utpeke et styre som har den nødvendige kompetansen til å løse oppgavene i et så stort og viktig selskap som Entra er. Jeg synes dette fremstår som veldig lite profesjonelt, sier Aanensen.

Les også: - Jeg har nå gjort det enda tydeligere at jeg mener alvor

Statsråd Trond Giske har erklært seg inhabil når det gjelder ansettelsen av Olsø. Til Adresseavisen understreker han at eier ikke har noen instruksjonsrett når det gjelder ansettelser, og at det er styret i et selskap som har det hele og fulle ansvar for ansettelse av konsernsjef.

Les også:

Trond Giske advarer mot bedre sikring av bankene

Glimter til av håp for at Hydro skal satse i Norge

Sjefen for Oslo Børs hardt ut mot Giske


Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært