Meny

– Oljefondet mindre etisk under Sigbjørn Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen, her under et møte med partene i lønnsoppgjøret i september. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdomsorganisasjonen Changemaker mener Oljefondets etikkarbeid er blitt svekket under Sigbjørn Johnsens tid som finansminister.

I en rapport som legges frem torsdag foreslår Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon konkrete tiltak for å få fondet til å bli bedre til å følge sine egne etiske retningslinjer, skriver Aftenposten.

Oljefondet har strenge etiske regler for selskapene det investerer i. Arbeidet med å kontrollere at det etiske regelverket blir fulgt, utføres av et etisk råd med åtte medlemmer.

Les også: Oljefondet for stort for norsk økonomi

– Etikkrådets budsjett er på 11,6 millioner kroner. Det tilsvarer bare 0,4 prosent av de samlede utgiftene Norges Bank har til forvaltningen av Oljefondet. Det er som om vi har verdens strengeste straffelov, men at den håndheves av en av verdens minste politistyrker som i tillegg må be Justisdepartementet om lov før de arresterer noen, sier Changemaker-leder Ingrid Aas Borge.

Hun mener at det etiske arbeidet er blitt betydelig svekket etter at Sigbjørn Johnsen (Ap) ble finansminister i 2009.

– Etikk er redusert til å være et pent ord. Vi ser en klar tilbakegang etter at Johnsen overtok, noe som er beklagelig, sier hun.

Les også: Tapte 77 milliarder på tre måneder

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, er enig og konstaterer at ambisjonsnivået for etikkrådet har blitt senket.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier at han ikke kjenner seg igjen i kritikken.

Les også:

Oljefondet i minus i andre kvartal

Kan koste et norsk oljefond å berge Spania

Frp alene om økt oljepengebruk

Norske fond investerer i okkuperte områder


Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært