- Ingen god følelse å ha så mye penger

ANGRER: Den tidligere Eltek-sjefen Morten Angelil står tiltalt for ulovlig innsidehandel, grovt skattesvik og medvirkning til dette. (Foto: ELTEK ASA)
ANGRER: Den tidligere Eltek-sjefen Morten Angelil står tiltalt for ulovlig innsidehandel, grovt skattesvik og medvirkning til dette. (Foto: ELTEK ASA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saldoen på Morten Angelils skjulte konto i Luxemburg vokste så mye og raskt at det ble et problem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken:
  • Morten Angelil er tiltalt for ulovlig innsidehandel, grovt skattesvik og medvirkning til dette.
  • Mens han var sjef for børsnoterte Eltek, kjøpte han Eltek-aksjer for cirka fire millioner kroner før oppkjøp av et tysk selskap. Kjøpte også aksjer i Nera for 2,5 millioner kroner før Eltek kjøpte opp selskapet.
  • Han unnlot å oppgi aksjegevinster på over åtte millioner kroner til beskatning samt utenlandsformue på 15 millioner (akkumulert 2001 til 2006).
  • Strafferammen for brudd på hver av lovbestemmelsene er seks års fengsel.
  • Morten Angelils far, Alain Angelil, ble i tingretten dømt til åtte års fengsel, hvorav seks år ubetinget, for ulovlig innsidehandel og skattesvik. Dommen er anket.
(Kilde: DN.no)

- Jeg har gjort mange feil og ting jeg ikke er veldig stolt av. Jeg har gjort mange feilvurderinger og det beklager jeg, sa Morten Angelil under sin forklaring i Oslo tingrett onsdag.

Den tidligere Eltek-sjefen står tiltalt for ulovlig innsidehandel, grovt skattesvik og medvirkning til dette.

Økokrim har blant annet tiltalt Angelil for overtredelser av likningsloven på grunn av gevinster og formue i utlandet i skatteårene 2000-2006.

I all hovedsak erkjenner den tidligere Eltek-sjefen straffskyld for disse forholdene.

Les: Morten Angelil erkjenner straffskyld på flere punkter

Vurderte å flytte til Kina

Angelil har hatt flere kontoer i utlandet. Blant annet hadde han en konto i Hang Seng Bank Ltd i Hong Kong hvor han mottok godtgjørelser for diverse tjenester utført i Kina.

- Det var et bonanza-marked i Kina. Det var masse penger der og de trengte alt de kunne få tak i. Vi begynte å selge masse produkter. Vi tre-fire-femdoblet omsetningen fort, forklarer Angelil i retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier også at han gjorde handler som ikke hadde noe med Eltek å gjøre, og at han vurderte å flytte til Kina. Flyttingen ble aldri noe av. Likevel åpnet han en konto der.

- Jeg falt for fristelsen, og er ikke stolt av at jeg tok de pengene jeg tjente i Kina og puttet inn der. Det var skattesvik, sier han.

Ifølge den angrende Eltek-sjefen var kontoen inaktiv fra 2005 og ble stengt i 2006.

- Dette ble det gjort rede for i brev til ligningsmyndighetene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Angelil trekker seg fra Eltek

- Helt feil avgjørelse å ha penger i Luxemburg

Anglil inngikk også et samarbeid med venn og forretningspartner Lars Jervan. De opprettet en konto i Luxemburg sammen for å handle aksjer for Jervans oppsparte midler.

- Lars kontaktet meg i 2003 og lurte på om jeg ville hjelpe han med å forvalte disse pengene. Dette var også feil, sier Angelil.

Han og Jervans investeringer i aksjer fra denne kontoen førte raskt til store gevinster. Disse ble ikke rapportert til norske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi startet med 1,5 millioner kroner. Det økte og økte. På slutten av 2006 var det 9 millioner kroner på denne kontoen, sier Angelil.

Etter et møte i 2005 med banken UBS, som ønsket Jervan og Angelil som kunder, mener Angelil det gikk opp for han hva de holdt på med.

- Vi ble ikke kunde i banken, og forsto hva vi holdt på med. Det var ingen god følelse. Det var ingen god følelse å ha så mye penger. Det har vært en helt feil avgjørelse å ha penger i Luxemburg, sier Angelil.

- Vi visste ikke hvordan vi skulle få pengene hjem.

Etter dette ønsket han ikke lenger å ha midler i utlandet, og ville avslutte forholdet med banken.

Les også: - Stikk, din rike jævel

- Forsto at alt dette var skjult

- Vi tenkte at dette her må vi rapportere til myndighetene, men var usikre på hvordan og hva konsekvensene ville være. Vi visste ikke hvordan vi skulle få pengene hjem, sier Angelil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette førte til at Jervan og Angelil avsluttet kontoen i Luxemburg. Midlene overføres til Morten Angelils investeringsselskap Vimo Invest i Norge, oppført som et lån, via UBS-kontoen til Angelils far Alain Angelil. Deretter førtes de videre til Mola, et investeringsselskap som eies 50/50 av Jervan og Angelil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Angelil var han og Jervan på dette tidspunktet usikre på hvordan de skulle få rapportert dette til norske myndigheter.

- Vi forsto at alt dette var skjult, og ville holde det skjult til vi kom hjem og skulle rapportere det. Det var bare en person vi kjente som vi kunne stole på og det var min far, sier Angelil.

- Hvorfor ble ikke pengene bare overført direkte til dere i Norge? spør aktor.

- Det ble ikke gjort. Det var feil avgjørelse. Det ble til slutt et grovt skattesvik, og jeg har mistet jobben min, anseelse og jeg er gjennom denne rettsaken, sier Angelil.

Ikke før 18.september 2007 ble det sendt brev til skattemyndighetene med søknad om frivillig retting fra både Angelil og Jervan.

Les også:

- Nei, nei, nei, nei, Morten, Morten!

Morten Angelil erkjenner straffskyld på flere punkter


Les flere økonomisaker

Les flere nyheter