Meny

Gasseksport kan stupe

Verdens nordligste og Europas første eksportanlegg for LNG, Liquified Natural Gas på Melkøya. Foto Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Storbritannia lykkes med sin klimapolitikk, vil behovet for norsk gass halveres eller raderes helt ut, ifølge ny rapport fra britenes statnett, National Grid, skriver Dagens Næringsliv.

Norge eksporterer gass for 170 milliarder kroner og over en fjerdedel går til Storbritannia. Gass fra Norge dekker bortimot 20 prosent av det europeiske gassforbruket.

National Grid har lagt frem frem tre energiscenarier mot 2030 som viser hvordan etterspørselen etter fossil energi påvirkes av klima- og energipolitikken.

Svakt eller bratt ned?

Skulle Storbritannia ikke klare å nå klimamålene, vil gassimport fra Norge øke for så å falle til et noe lavere nivå enn dagens frem mot 2030. Men i det andre scenariet, «Gone Green», nås målene i 2020 i tråd med kravene i EUs fornybardirektiv og britenes egne omstillingsplaner. Da vil behovet for norsk gass falle til under halvparten av dagens nivå, skriver DN. I det tredje scenariet, «Accelerated Growth», vil norsk gasseksport til landet stupe til nær null ettersom det bygges ut mer fornybar energi og energieffektiviseringen skyter raskere fart. National Grid peker ikke på hvilke av de tre fremtidsbildene som er mest sannsynlige.

Les også: Norsk oljeproduksjon tilsvarer en dråpe i Mjøsa

Større risiko

Den britiske beskrivelsen av hva som kan skje med norsk gass står ifølge DN i sterk kontrast til Olje- og energidepartementets fremtidsbilde i Petroleumsmeldingen. Der heter det blant annet at EU-landene vil ha «behov for å øke gassimporten de neste årene, og at norsk gass vil være en attraktiv og verdsatt energikilde i mange tiår fremover».

– Risikoen er mye større enn den tradisjonelle oppfatningen i norsk embedsverk og i det norske petroleumsmiljøet har lagt til grunn. Gassvolumene fra Norge vil falle dramatisk hvis klima- og energiomstillingen lykkes. Den logiske konklusjonen vil naturligvis være at Norge kraftig bør trappe opp innsatsen og investeringene i fornybar energiproduksjon og klimariktig infrastruktur i Europa. Ved å investere stort i offshore vind og annen fornybar energiproduksjon vil inntektsbortfallet kunne kompenseres – og Norge vil fremstå som en medspiller i den europeiske energiomstillingen, sier Anders Bjartnes, daglig leder i Norsk Klimastiftelse, til Dagens Næringsliv.

Les også: Fire nye år med melk og honning

Olje- og energidepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor DN før de har satt seg inn i materialet og analysen fra National Grid.

Les også:

Klimakrav kan bremse oljedrømmen

Norsk gullår i krisetider

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært