Norsk toll ble tema i EØS-komiteen

EU tok opp tollstriden med Norge på møtet i EØS-komiteen i Brussel fredag, men det ble ikke fremmet trusler om straffereaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var ingen i denne sammenhengen som nevnte noe om mottiltak, vi snakket kun om selve saken. Den ser vi ulikt på, men det var ingenting utover det, sier EU-ambassadør Atle Leikvoll.

Det var EU som ba om at tollsaken skulle settes på dagsordenen.

– Det de sa her, var det samme som de har sagt i andre sammenhenger. De er bekymret over dette og mener at det ikke er i tråd med intensjonen i EØS-avtalen og de forhandlingene vi har hatt, sier Leikvoll.

Både i Brussel og EU-land som Danmark og Sverige reageres det skarpt på at Norge vil skjerpe tollvernet på noen landbruksvarer. Ambassadør Leikvoll informerte EU-siden om tollendringen første gang i et møte 18. september, og han gjorde det fredag klart at Norge er rede til «å konsultere og gå i dialog med EU om saken» også videre.

– Vi mener vi er helt i tråd med våre handelspolitiske forpliktelser både når det gjelder WTO og artikkel 19 i EØS-avtalen. Jeg viste også til at eksporten fra EU til Norge siden 2000 har økt med 150 prosent, mens eksporten motsatt vei har gått opp 45 prosent, sa han etter fredagens møte.

Les også:

EU vurderer tiltak mot høyere norsk toll

Utenlandsk ost og biff kan bli dyrere

Vedgår at norsk landbruk ikke skader u-land

EU reagerer sterkt på forslag om økt norsk toll

- Betyr ikke at jeg mister nattesøvnen

- Norske landbruks-subsidier er intet problem

Les flere nyheter

Personvernpolicy