EU vurderer tiltak mot høyere norsk toll

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum fikk besøk av EUs ambassadør János Herman fredag. Norges heving av tollsatsene på landbruksvarer var temaet for møtet. 
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum fikk besøk av EUs ambassadør János Herman fredag. Norges heving av tollsatsene på landbruksvarer var temaet for møtet. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Budskapet var klart da EUs ambassadør til Norge troppet opp hos landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fredag. Brussel har lite til overs for økte norske tollsatser på kjøtt og ost.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ga beskjed om at vi har mottatt denne nyheten med bekymring, sier ambassadør János Herman etter fredagens møte.

Han hadde egentlig planlagt en ren høflighetsvisitt for å gratulere Vedum med ny jobb som landbruksminister, men økte tollbarrierer kom til å ta opp det meste av tiden. Med seg til statsråden hadde Herman et brev fra EUs landbrukskommissær Dacian Ciolos, som formelt gir uttrykk for Brussels uro.

– Det er viktig for oss å motvirke proteksjonistiske virkemidler og at utviklingen i retning av en mer liberalistisk landbrukspolitikk i Europa, ikke stanser opp. Det er også til det beste for forbrukerne på begge sider, sier Herman.

Les også: Utenlandsk ost og biff kan bli dyrere

Tiltak

Herman og Vedum ble enige om at eksperter fra EU og Norge skal møtes så snart som mulig for å kartlegge mer av forslagets detaljer og omfang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er det viktigste som kom ut av dette møtet. Vi er avhengige av å få vite mer om hva dette går ut på. EUs svar vil i stor grad avhenge av hva som kommer ut av disse konsultasjonene, sier ambassadøren.

Han ønsker ikke å si noe om hva slags konsekvenser beslutningen kan få for Norge, ei heller for eksporten av fisk til EU.

Flere EU-land har reagert kraftig på beslutningen om å høyne tollsatsene på kjøtt og ost.

– Jeg ser et land som flyter av melk og honning, og som sier «dere skal ta imot vår fisk uten toll». Og så skal vår adgang til det norske markedet begrenses? Jeg synes det er helt feil av Norge å opptre på denne måten, sa den danske europaparlamentarikeren Bendt Bendtsen til TV 2 tidligere denne måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmarks handelsminister Pia Olsen Dyhr presser nå på for å få saken opp på et høyt politisk nivå i EU, et initiativ som angivelig støttes av flere medlemsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vedgår at norsk landbruk ikke skader u-land

Ikke bekymret

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lar seg ikke bekymre av reaksjonene fra Brussel. Han avviser at det kan bli aktuelt å trekke forslaget tilbake eller endre dets innhold.

– Vi har konkludert og fattet vårt standpunkt. Forslaget er godt og balansert. Det er kjent at det er ulike syn på dette, men vi er trygge på at dette vil løse seg på en god måte, sier han.

Heller ikke EU-ambassadør János Herman mener forholdet mellom Norge og EU er i fare.

– Vi har et tett og nært forhold. Handel er en stor del av dette forholdet, men det vil være feil å si at det er noe dramatisk på gang, noe som vil kunne sette hele dette forholdet i fare. Det dukker opp uenigheter iblant, sier han.

– Vi er opptatt av å gjøre det lettere – ikke vanskeligere – å drive handel. Det er dette saken dreier seg om, fortsetter ambassadøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også her hjemme har regjeringens beslutning om økte tollsatser skapt reaksjoner. Opposisjonen på Stortinget er misfornøyd.

– Det er grunn til å frykte en motreaksjon fra EU som særlig vil gå ut over norsk fiskerieksport, sa lederen av Stortingets utenrikskomité, Høyres Ine Eriksen Søreide, til NTB i forrige uke.

Les også:

EU reagerer sterkt på forslag om økt norsk toll

- Betyr ikke at jeg mister nattesøvnen

- Norske landbruks-subsidier er intet problem


Les flere nyheter