Gode sparetips

Slik holder du ut fram til neste lønning

TOMT?: I følge standardbudsjettet til SIFO, skal en kvinne mellom 20-30 år klare seg på 7.370 kroner i måneden, før utgifter til bolig og strøm. Satsen er cirka 300 kroner høyere for menn. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
TOMT?: I følge standardbudsjettet til SIFO, skal en kvinne mellom 20-30 år klare seg på 7.370 kroner i måneden, før utgifter til bolig og strøm. Satsen er cirka 300 kroner høyere for menn. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

Her får du sparetipsene som hjelper deg over kneika

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye sko, ny veske, bare ett par nye jeans, sommerferien som ble litt dyrere enn forventet, gammel sofa som ble erstattet med ny, venner som ble invitert over på middag med god vin til, bursdagsgave som måtte kjøpes til svigermor, fødselsgave til venneparets baby - vips; så forsvant feriepengene like raskt som de kom inn på konto.

Nå sitter du her og snur og vender på hver eneste krone ettersom du har brukt over evne siste tiden. Det neste halvåret ser dermed rimelig skralt ut når det kommer til økonomien.

Så hva i alle dager gjør man når lommeboka er skrapa og man samtidig skal klare å leve normalt etter at alle regningene er betalt hver måned?

Her må du rett og slett ta tak og ordne opp før du havner i en skikkelig knipe.

FORBRUKERØKONOM: Christine Warloe ved Nordea. © Foto: JOHNNY SYVERSEN. FORBRUKERØKONOM: Christine Warloe ved Nordea. © Foto: JOHNNY SYVERSEN.

- Vær åpen om at du er blakk

- Dersom man har behov for å komme over en økonomisk kneik, så må man være innstilt på en økonomisk asketperiode. Akkurat som med trening, så kan dette gi en god følelse – det er bare litt tøft å komme i gang og legge fra seg gamle vaner, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom ved Nordea, til Kvinneguiden.

Det er i grunnen ikke så vanskelig å leve som "blakk" over en periode. Warloe råder deg til hverdagssparing:

- Tar vi matposten som eksempel, så handler det om prinsipper som ikke å "spise i farta", kutte kaffe latte og kvelder på byen. Alle trenger å unne seg noe ekstra og kjenne på følelsen av å kose seg, men man må finne andre og rimeligere måter å løse det på, sier hun og foreslår:

-Sørg for å handle all mat på lavpris – også den du trenger å spise utenfor hjemmet. Ta med deg presskanne på jobben hvis du synes automatkaffen ikke frister. Det er uansett mye rimeligere enn å kjøpe på kaffebar. Et dilemma for mange er at denne type besparinger fort berører det sosiale. Derfor synes jeg synes man må være åpen med andre om at man har behov for noen "gjerrigmåneder" for å komme ovenpå, sier hun.

Dette skal du klare deg med

I følge standardbudsjettet til SIFO, skal en kvinne mellom 20-30 år klare seg på 7.370 kroner i måneden, før utgifter til bolig og strøm. Utgifter til telefon og annen mediebruk er også iberegnet denne summen, det samme med større investeringer som møbler og annet inventar. Satsen er cirka 300 kroner høyere for menn.

Beløpet inkluderer da fritidsaktiviteter som man skal regne med å bruke cirka 940 kroner på.

- Da kan man kan absolutt klare å få mer ut av fredagskvelden enn bare "gullrekka". Hvis man vil bruke SIFO-budsjettet som mal, kan man få mye vennekos ut av det hvis man tar initiativ til kinokveld eller "syklubb" fremfor en kveld på byen eller teater med påfølgende middag, sier Warloe.

For 940 kroner i måneden iholder fint til fritidsaktiviteter og kos.

Nøkkelen er å skaffe seg en real oversikt over pengene man har på konto:

- Jeg anbefaler at du lager en egen regningskonto hvor du hver måned bare "måker" inn det du trenger for å betale husleie/boliglån, studielån, strøm – alle de faste regningene. I tillegg må du sette inn det som skal til for å begynne å betale ned på kredittkortgjeld eller annen forbruksgjeld. Her er det lurt å overføre til regningskontoen straks lønnen kommer inn, foreslår Warloe.

Når det er lite på brukskontoen, så føler man seg "fattig", og da bruker man mindre.

- Strengt tatt skal du altså kunne klare deg med disse 7.370 kroner på brukskontoen. Prøv det først – så får du heller trekke litt på den andre kontoen hvis det skorter, sier hun.

FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl ved DNB. © Foto: DNB. FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl ved DNB. © Foto: DNB.

Slik får du orden på økonomien

Alt starter altså med en god oversikt i nettbanken - hvor mye lønn du får hver måned, hvor mye faste utgifter du har per måned, hvor mye du har råd til å spare hver måned og hvor mye du har lov til å bruke på kos.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom ved DNB, mener at det helt klart blir enklere å spare på denne måten;

- Det er fantastisk å ha oversikt for da kan du se hva du bruker penger på, i tillegg blir det enklere å spare. Selv om det står 500 kroner på klesposten betyr ikke det at du skal handle klær hver måned. For plutselig skal du ha en ny vinterjakke til 1000 kroner, og da er det viktig at du har lagt av penger i klesposten. Med budsjettet kan du også unne deg flere ting, sier Sandmæl til Kvinneguiden.

Det er fordi du blir nødt til å prioritere riktig.

- Hovedregelen er at regningene og gjelden skal betales først, deretter kan du bruke det du har til overs med god samvittighet, sier Sandmæl.

Hun råder deg til å alltid betale ned den dyreste gjelden først. Se derfor på hvilken rente du betaler, og prioriter den med høyest rente først.

- Boliglånet og studielånet har de beste rentebetingelsene, så for å få rom til å betale ned den dyre gjelden, kan du høre med banken om du kan få avdragsfrihet på boliglånet og hør med Lånekassen om du kan få betalingsutsettelse på studielånet mens du betaler ned den dyreste gjelden, tipser Sandmæl.

Silje Sandmæls råd:

  • Skaff deg oversikt over utgiftene dine. Sjekk nettbanken din og hva du har brukt penger på de siste tre månedene. Du vil nok få det et par overraskelser.
  • Så setter du opp et budsjett du kan leve etter fremover. Er du usikker på hva som er vanlig å bruke kan du bruke Sifo.no som en mal. Det er viktig at du følger budsjettet, så enten sparer du på kvitteringer og skriver opp forbruket ditt, eller så bruker du nettbanken din.
  • Flere banker har et automatisert budsjettfunksjon som sørger for at når du drar kortet ditt i matbutikken, blir utgiftene liggende i en post som heter mat. Drar du kortet på bensinstasjonen kommer kostnadene under bensin, og så videre.
  • For å lage rom til å nedbetale gjeld må du enten øke inntekten din eller redusere utgiftene dine. Jeg foreslår en god kombinasjon.
  • Har du mulighet vil det hjelpe å ta seg en ekstrajobb for en periode.
  • Husk at jo lenger tid du bruker på å nedbetale gjelden din, jo større blir den.

Les også:

Flere forbrukertips får du her

Reiseforsikringen dekker ikke dette

Tenk deg nøye om før du signerer dette

Få i deg fem om dagen på tre minutter

Nordmenn sparer mer enn før

Spar til pensjon i ung alder - og slapp av resten av livet

Så mange har kundeutbytte til gode

Les andre nyheter

AdTech Ad

Personvernpolicy