Oslo klatrer i omdømmekåring

Hovedstaden klatrer i omdømmekåring. - Men vi har fortsatt en stor jobb å gjøre, sier ordfører Fabian Stang. Foto:NTB scanpix
Hovedstaden klatrer i omdømmekåring. - Men vi har fortsatt en stor jobb å gjøre, sier ordfører Fabian Stang. Foto:NTB scanpix

- Men vi har fortsatt en stor jobb å gjøre, sier ordfører Fabian Stang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er litt overrasket, men det er bare fordi vi er beskjedne, sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H) til DN.no.

I en årlig internasjonal måling av omdømmet til verdens byer, har Oslo i år klatret fra en åttende til en femteplass. Øverst troner Vancouver, i tillegg må vi se oss slått av København. Ordføreren er imidlertid mest fornøyd med at vi banker Sverige.

- Det viktigste er at vi slår Stockholm, så dette er bra, sier han.

Oslo plasseres et godt stykke over verdensbyene New York og Hong Kong, som havnet på henholdsvis 39. og 66. plass. Stockholm finner vi på 9. Plass.

Oslo er trygg

- Trygghet for turister og innbyggere verdsettes høyt. Dette kan forklare hvorfor større byer som New York og Los Angeles får en midt-på-treet-plassering. Dette er byer som også har større utfordringer innenfor de andre områdene som er viktige for et godt omdømme. Miljø og sosiale forhold er faktorer som spiller inn. I tillegg ser vi at gode forhold for finansielle investeringer er viktig for omdømme, men der er ikke Oslo i toppsjiktet, sier Ole Christian Apeland i Apeland AS.

Selskapet er Norges repesentant for Reputation Institute, som har gjennomført undersøkelsen.

Reputation Institute’s City RepTrak måler årlig folks oppfatning av 100 byer i 60 land. Studien måler generell tillitt til, beundring for og de gode følelsene offentligheten har til disse byene. Mer enn 18.000 mennesker fra G8-landene har deltatt i undersøkelsen.

- Oslo havner høyere på denne listen enn i fjor, med en omdømmescore på 72,14, som tilsier et godt omdømme. Vi ser at dette blant annet skyldes en oppfatning av at Oslo er trygg både for innbyggere og besøkende, samt at det føres en god politikk, sier Apeland.

Les også: Dronningen åpnet markant museumsbygg i Oslo

- Er økonomisk heldige

Selv om Stang er godt fornøyd med resultatet, betyr ikke det at han skal hvile på laurbærene.

- Det er alltid hyggelig med målinger hvor vi blir sett i forhold til arbeidet vi gjør, likevel er jeg den første til å innse at vi fortsatt har en stor jobb å gjøre. Kollektivtrafikken må forbedres, attraksjoner må bli bedre tilgjengelige for turister og servicenivået må opp, sier ordføreren.

I undersøkelsen måles byene på 13 dimensjoner der de viktigste dimensjonene er at byen er vakker, at den oppleves trygg, har respekterte ledere, godt sosialt og økonomisk styresett, samt har god infrastruktur og er miljøvennlig.

- Det jobbes hver dag for at det skal bli trivelig å komme til byen og for at dette skal bli en raus hovedstad og at innbyggerne skal være fornøyde, sier Stang, og legger til:

- I tilegg skal jeg være ærlig på at vi er økonomisk heldige i forhold til ande byer i Europa.

Reputation Institute er et globalt konsulentselskap som spesialiserer seg på omdømmebygging.

Les også: Stang «forsto alvoret» etter møte hos Schjøtt-Pedersen

Topp ti byer og deres omdømmescore:

  1. Vancouver 74,22
  2. Wien 74,03
  3. Sydney 73,01
  4. København 72,96
  5. Oslo 72,14
  6. Barcelona 71,84
  7. Firenze 71,66
  8. Venezia 71,04
  9. Stockholm 71,03
  10. Melbourne 70,6

Personvernpolicy