Spania skal kutte underskuddet med 40 mrd euro

UNDERSKUDD. Spanias visestatsminister Soraya Saenz presenterer Spanias statsbudsjett for 2013 i Madrid torsdag. Foto: AFP
UNDERSKUDD. Spanias visestatsminister Soraya Saenz presenterer Spanias statsbudsjett for 2013 i Madrid torsdag. Foto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias visestatsminister Soraya Saenz sier at regjeringen heller vil kutte kostnader enn å øke skattene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterkt forsinket startet den spanske regjeringen å presentere budsjettet for 2013 på en pressekonferanse i Madrid torsdag ettermiddag. Presentasjonen, som etter planen skulle starte klokken 14.00, startet først klokken 17.00.

Ifølge rapporter fra nyhetsbyråer og aviser som er tilstede på pressekonfreansen sier Spanias visestatsminister Soraya Saenz at regjeringen vil konsentrere seg om å kutte kostnader i stedet for å øke skattene.

  • Ifølge Saenz utgjør sosiale kostnader 63,5 prosent av budsjettets utgifter.
  • Regjeringen ønsker samtidig opprette en uavhengig budsjettmyndighet som skal overvåke arbeidet med å redusere underskuddet på statsbudsjettet og myndighetenes pengebruk, opplyser Saenz.
  • Spania har et mål om å redusere budsjettunderskuddet som andel av verdiskapningen, målt ved bnp, til 6,3 prosent i år og 4,5 prosent neste år fra et underskudd på 8,9 prosent ifjor.
  • Visestatsministeren opplyser at inntektene så langt i år er i tråd med prognosene og at målet om et budsjettunderskudd på 6,3 prosent i år vil bli oppnådd.
  • Det vil bli innført 43 nye lover med tanke på å bedre den økonomiske situasjonen i landet.
  • Ifølge budsjettet vil den samlede verdiskapningen i landet, målt ved brutto nasjonalproduktet (bnp), falle med 0,5 prosent fra årets nivå. For inneværende år er det ventet en nedgang i bnp på 1,5 prosent. Budsjettminister Cristobal Montoro karakteriserer neste års utvikling som «en mild resesjon»
  • Rentekostnadene på landets statsgjeld vil ifølge Montero øke fra årets nivå på 28,8 milliarder euro til 38,6 milliarder euro til neste år.
  • Myndighetene venter at ledigheten har nådd toppen og at den vil reduseres fra dagens nivå på 24,6 prosent til et gjennomsnitt på 24,3 prosent neste år.
  • Ifølge Financial Times inneholder budsjettet tiltak som skal redusere underskuddet med 40 milliarder euro i 2013.
  • Ifølge FT består tiltakene for å få ned underskuddet av 58 prosent utgiftskutt og 42 prosent økte skatter

I finansmarkedene har det vært utslag i forbindelse med presentasjonen. Renten på spansk statsgjeld med ti års løpetid har falt noe tilbake i etterkant av presentasjonen. Renten er nå på 5,92 prosent etter at tiårslånene ble handlet med en rente på 6,09 prosent tidligere på dagen i dag.

Euroen svekket seg mot amerikanske dollar da presentasjonen startet, men har senere hentet seg inn igjen og en euro koster i skrivende stund 1,2893 dollar, mens den tidligere ble handlet så lavt som 1,2829

Les også:

- Dette er en kritisk uke

SpareBank 1 rammes av ny svindelmetode

DNB advarer mot svindel-epost

Tapte 14 mrd. på én dag

Professor vil ha lavere lønninger i Norge

Les mer om økonomi

Les flere nyheter