Gatekamper i Madrid under protestmarsj

Spansk politi skjøt gummikuler og brukte køller mot tusenvis av mennesker som tirsdag protesterte mot regjeringen og dens planer om enda flere budsjettkutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 15 personer ble pågrepet, og ni personer skadd under sammenstøtene, opplyser politiet.

Demonstrasjonen i Madrid ble arrangert to dager før Spanias konservative regjering legger fram statsbudsjettet for neste år. Det kommer til å inneholde en ny runde med kutt, samtidig som regjeringen er under hardt press for å ta imot kriselån fra EU.

De om lag 6.000 demonstrantene krevde «reelt» demokrati og regjeringens avgang idet de marsjerte mot parlamentsbygningen, der lovgiverne var samlet til et plenumsmøte.

Rundt 1.500 politimenn var utplassert i Madrid sentrum, og flere sto vakt rundt parlamentsbygningen Las cortes. En mann ble pågrepet da han forsøkte å klatre over en av sperringene utenfor bygningen, og flere demonstranter ble slått av politifolk utstyrt med køller. Ved 21-tiden kom det også melding om at politiet skjøt med gummikuler for å jage demonstrantene bort.

Flere ulike aktivistgrupper sto bak arrangementet, og folk ble oppfordret til å delta i marsjen via sosiale medier. Demonstrantene var generelt yngre og noe mer uregjerlig enn i lignende protestmarsjer som har vært arrangert av fagbevegelsen, ifølge Reuters.

Les også: Portugisisk raseri overkjørte krav om innstramning fra EU

Lønnskutt

– Årslønnen min har falt med 8.000 euro (60.000 kroner), og hvis den faller enda mer, vil jeg ikke få endene til å møtes, sier Luis Rodriguez, en 36 år gammel brannmann som deltok i marsjen.

Demonstrantene mener statsminister Mariano Rajoy har sviktet fjorårets valgløfter og krever hans avgang. Rajoy har møtt økende kritikk fra store deler av samfunnet som følge av regjeringens sparepolitikk. Arbeidsledigheten er nå rundt 25 prosent, mens økonomien er ventet å krympe med 2 prosent i inneværende år.

Se også: Blodige demonstrasjoner i Madrid

Les også: Troen på økonomien surner

Økt press

Spania er under økende press for å ta imot kriselån fra EU og pengefondet IMF. Tirsdag ble det også klart at den sørlige regionen Andalucía kan komme til å søke om et lån på 4,9 milliarder euro fra sentrale spanske myndigheter, noe som øker presset mot regjeringen ytterligere.

Samtidig har myndighetene i den gjeldstyngede regionen Catalonia varslet nyvalg 25. november, noe som kan bety at Barcelona og området rundt tar enda et skritt mot mer selvstyre.

Spanias statsminister avviste i forrige uke Catalonias anmodning om mer selvstyre i skatte- og budsjettpolitikken.

Les også: Eurosonen kommer Spania og Italia til unnsetning

Les flere nyheter

Personvernpolicy