iOS 6 slippes i dag

iOS6 inneholder over 200 nye funksjoner og slippes i dag for iPhone, iPad og iPod Touch.
iOS6 inneholder over 200 nye funksjoner og slippes i dag for iPhone, iPad og iPod Touch.

En drøss av nye funksjoner for alle eiere av iPhone 3GS/4/4s, iPod Touch, iPad 2 og nye iPad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag, 19. september, er dagen mange iOS-eiere har ventet på de siste ukene. Apple slipper iOS 6, og det skjer tradisjonelt sånn cirka klokka 19 på kvelden, eller når California-innbyggere har kommet seg på jobb og fått drukket opp dagens første kaffekopp. Denne gangen skal det imidlertid ikke være nødvendig å koble telefonen til iTunes – fra iOS 5 begynte Apple med såkalte OTA-oppdateringer ("over the air"), og derfor er det bare å følge med på varsel-ikonet på innstillinger-appen. Når det vises en rød sirkel med et ettall inni (a la uleste SMS o.l.), kan du gå inn og oppdatere.

Les også: iPhone 5 snart til Norge

Skjønt, dette er første gangen Apple slipper en såpass stor oppdatering over lufta, og siden det tradisjonelt har gått ganske tregt å laste den ned, er det ikke slett ikke sikkert den dyttes til alle telefoner på likt. Kanskje er det derfor lurere å gå inn på innstillinger og oppdater i kveld og sjekke manuelt. Husk også at nedlastingen er stor, og at du bør være koblet på et trådløst nett når du oppdaterer. Erfaringsmessig sluker også oppdateringen strøm, så skal du gjøre det trådløst bør du ha batteriet fullt før du begynner. Som alltid lønner det seg også å koble telefonen til PC-en og ta en full backup av den allerede nå, så er du ekstra godt sikret om noe skulle gå galt underveis.

Les også: Dette mangler nye iPhone 5

Dette er nytt

iOS 6 inneholder over 200 store og små oppdateringer og er altså gratis for alle iOS-brukere. Merk imidlertid at den første iPaden ikke blir oppgradert til iOS 6. Her er noen av de viktigste nyhetene:

 • Ny kart-app - Google-kartet er nå sparket ut til fordel for Apples egen karttjeneste. Denne støtter blant annet sving-for-sving-navigasjon og køinformasjon (begge fungerer i Norge) og er vektorbasert, i likhet med Google Maps-appen på Android. Det gjør at at mengden nedlastet data blir langt mindre; noe som er spesielt kjekt når du er i utlandet og bare må sjekke hvor i all verden du må gå for å komme tilbake til hotellet. Det eneste som foreløpig ikke er støttet i Norge er 3D-visning av byer.
 • Facebook-integrering - Facebook er nå integrert i hele operativsystemet, slik Twitter har vært siden iOS 5. Det betyr at du så og si overalt kan trykke på "dele"-knappen og så poste direkte på Facebook, f.eks. direkte fra bildegalleriet eller fra App Store om du vil tipse vennene dine om det siste app-kjøpet ditt.
 • Shared photo streams – Lar deg kjapt og enkelt dele bilder du har tatt med et utvalg av venner. Disse bildene spretter så opp på de respektives telefoner (eller på Mac med Mountain Lion/Apple TV), og derfra kan de kommentere bildene. Les også: Kan du iOS 5-triksene?
 • Passbook – En slags lommebok for billetter, kundekort og annet. Den er også smart nok til å justere innholdet basert på tid og sted, slik at du f.eks. får opp Starbucks-kortet ditt når du går inn i en Starbucks-café, eller at du blir varslet om gate-endring dersom du er på flyplassen og har flybilletten lagret i Passbook.
 • Facetime hvor som helst - Facetime, Apples løsning for videosamtaler med andre iOS-brukere, blir nå tilgjengelig også via 3G, og ikke bare via WiFi som tidligere. Merkelig nok gjelder dette kun deg som har 4S eller nye iPad, selv om iPhone 4 også burde ha vært kapabel til det samme.
 • Avvis samtaler med SMS - Har du ikke mulighet til å ta telefonen, kan du avvise samtalen der du velger blant flere forhåndsdefinerte meldinger. Du kan velge å bli minnet på å ringe opp igjen, f.eks. når du forlater stedet du er på, eller når du kommer hjem.
 • "Ikke forstyrr" - Med én bryter setter du enheten i "ikke forstyrr"-modus der du ikke mottar noe form for varsling; ikke en gang når noen ringer. Du kan sette opp løsningen slik at du slipper igjennom noen utvalgte, eller at den ringer dersom noen ringer deg to ganger innenfor tre minutter.
 • Panorama-kamera - Nå har også den medfølgende kameraappen mulighet til å ta brede panoramabilder. Du aktiverer modusen, trykker og så sveiper du bare telefonen lands horisonten – resultatet blir et 28Mp bilde som er sydd sammen automatisk. Merk deg at denne endringen kun gjelder de som har 4S, har du iPhone 3GS eller 4 vil det ikke fungere.

 • Forbedret epostprogram - Nå er det blant annet lettere å legge ved bilder og videoer i epostene, og en ny VIP-boks lar deg definere kontakter som skilles ut fra resten av epostkaoset.
 • Forbedret nettleser - Safari støtter nå iCloud-faner, slik at du kan fortsette surfingen i faner du måtte ha åpne på andre iCloud-tilkoblede enheter. Leselistefunksjonaliteten er også forbedret slik at den lagrer hele nettsider slik at du kan lese dem senere uten å være koblet på nettet.
 • Bedre tilrettelagt for funksjonshemmede – Voiceover-teknologien fungerer nå bedre enn før, og det er mulig å sperre hjem-knappen slik at det kun er mulig å bruke den gjeldende appen – også kjekt for de med barn. Det er i tillegg mulig å begrense skjermberøringen til et utsnitt av skjermbildet.

Les også: Dette bør du vite om den nye iPhone 5-kabelen Det var de store funksjonene – i tillegg inneholder oppdateringen mange småting rundtom. Vi tar en titt på dem senere når vi har fått prøvd litt. Hvis du vil være tidlig ute, er altså stalltipset å sjekke innstillinger og oppdatering rundt klokka 19 i kveld norsk tid, samt å ta backup av enheten i forkant.

Les flere nyheter

Personvernpolicy