- Man blir veldig sårbar

En leilighet på 50kvm. i Bergen har blitt 300 prosent dyrere siden 1999. Bergensbaserte Holberg Fondene har nå tatt på seg «boblejakken», og presenter tegnene som kan gi en indikasjon på at vi er inne i en boligboble. Illustrasjon: Holberg Fondene
En leilighet på 50kvm. i Bergen har blitt 300 prosent dyrere siden 1999. Bergensbaserte Holberg Fondene har nå tatt på seg «boblejakken», og presenter tegnene som kan gi en indikasjon på at vi er inne i en boligboble. Illustrasjon: Holberg Fondene

Holberg Fondene mener det norske boligmarkedet har alle kriterier som kjennetegner en boligboble. Fortsatt spås det økende boligpriser, men rekordhøy gjeldsgrad bekymrer ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergensbaserte Holberg Fondene (HF) har ifølge dem selv for sikkerhets skyld tatt på seg «boblejakken».

På tross av både DnB og Statistisk Sentralbyrås (SSB) seneste konklusjoner om at det norske boligmarkedet ikke er en boble, tar HF i hvert fall høyde for et fall i boligprisene, i en analyse som viser til at det norske boligmarkedet oppfyller alle de karakteristikker vi forbinder med en boligboble.

(Les hele rapporten nederst i saken)

Les også: Fire nye år med melk og honning

Har ikke fasiten

Nordmenn har i gjennomsnitt 52 prosent av verdiene sine i bolig, og eventuelle stigninger og fall i boligprisen har dermed naturligvis stor betydning for hvor rike nordmenn føler seg og hvor mye vi bruker.

Boligprisene i Norge har steget enormt de siste 20 årene. Og der boligboblen sprakk til de grader i USA har prisene i Norge kun fortsatt å stige. Og prisveksten forventes å fortsette. Illustrasjon: Holberg FondeneBoligprisene i Norge har steget enormt de siste 20 årene. Og der boligboblen sprakk til de grader i USA har prisene i Norge kun fortsatt å stige. Og prisveksten forventes å fortsette. Illustrasjon: Holberg Fondene

Siviløkonom Kjetil Melkevik i Holberg Fondene mener dagens marked viser at det er er ulike lodd og vekter som taler for at vi kan være inne i en boligboble, og andre som taler for at vi ikke er der.

- Vi har valgt en litt annen analytisk tilnærming uten å trekke noen klar konklusjon. Det er såpass mange faktorer både pluss og minus at det å trekke en konklusjon er veldig krevende, sier han til ABC Nyheter.

Han sier Holberg Fondene forsøker å kommunisere det som til tider er et litt vanskelige tema på en tilgjengelig og underholdende måte.

- Noe av det vi påpeker er kanskje ukjent for folk, og kan sette spotlighten på litt ulike innfallsvinkler, samtidig som det sier noe om hva det er som foregår, sier han.

- Ikke lave renter for evig tid

Sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea tror boligprisene vil fortsette å stige, men advarer mot å ikke ta opp så store lån at man ikke tåler en rentestigning. Foto: NordeaSjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea tror boligprisene vil fortsette å stige, men advarer mot å ikke ta opp så store lån at man ikke tåler en rentestigning. Foto: Nordea

De lærde strides, men sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea er en av de som tror boligprisene vil fortsette å øke i årene som kommer.

- Slik som jeg ser det er boligprisveksten i stor grad en refleks av lav rente og sterk inntektsvekst. Jeg tror mange har foventninger om fortsatt stigende boligpriser i årene som kommer og det tror jeg driver prisene oppover, ved at folk tror det er lønnsomt å kjøpe nå, sier han til ABC Nyheter.

Ifølge ham er troen på stigende boligpriser et boblelignende trekk. Folk tror at boligprisene vil stige, velger å kjøpe, og dermed stiger det av den grunn. Bruce er klar på at boligmarkedet er inne i en positiv utvikling med lav arbeidsledighet og god inntektsvekst i Norge, men advarer samtidig om at vi ikke må regne med så lave renter som nå for alltid.

- Det kan være at mange tar opp lån nå av tro på lave renter lenge. Den dagen rentene går mye opp, eller norsk økonomi rammes av tilbakeslag som gir økende arbeidsledighet, tror jeg det kan gjøre at det kan gå mye nedover når det først snur. Så i den forstand er det grunn til bekymring, sier han.

Les også: Sprøyter inn fem milliarder i Husbanken

Høy gjeldsgrad bekymrer

Boligprisene øker, folk føler seg rikere og bruker mer. Samtidig har gjennomsnittsnordmannen nå mer gjeld enn noensinne. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at gjennomsnittlig gjeld for norske hushold var på 992 000 kroner i 2010, en økning på 5,6 prosent fra 2009.

Dette får du for 2 millioner kroner i dag, i Norge, i USA og i Spania. At norske boligpriser er i en egen verden er udiskutabelt. Illustrasjon: Holberg FondeneDette får du for 2 millioner kroner i dag, i Norge, i USA og i Spania. At norske boligpriser er i en egen verden er udiskutabelt. Illustrasjon: Holberg Fondene

- Det at vi har så høy gjeldsgrad gjør at man blir veldig sårbar når man rammes av et type tilbakeslag, og det kommer alltid. På ett eller annet tidpunkt må lykken snu for Norge også, selv om det ikke er så mange skyer på himmelen akkurat nå, sier Bruce.

Men på tross av uungåelig nedgang en eller annen gang i fremtiden er sjefsanalytikeren klar på at han allikevel ville investert i bolig om han i dag var blant de mange potensielle førstegangskjøperne som er å finne i leiemarkedet.

- Ja, det ville jeg. Boligmarkedet i Norge er lønnsomt ut fra skattemessige grunner. Men jeg ville tenkt på at boligen er noe jeg skal bo i, og at prisen godt kan falle. Det er det ene. Det andre er rentekostnadene. Hvis de går mye opp ville jeg sørget for å ha et inntektsgrunnlag som tar høyde for at rentene kan øke, sier han.

Fire tegn på boligboble

Man har flere gunstige fordeler av å eie egen bolig i dag. Illustrasjon: Holberg FondeneMan har flere gunstige fordeler av å eie egen bolig i dag. Illustrasjon: Holberg Fondene

Holberg Fondene mener det er fire grunner til at det nå kan være grunn til bekymring.

Boligprisene har steget mye mer enn inflasjonen. Boligprisene har falt i mange andre land. Nordmenn er svært forgjeldet, og HF tror at «this time it's different».

HF peker samtidig på flere grunner til at prisene vil fortsette å stige, og i rapporten påpekes det at bobler er vanskelig å identifisere før de har sprukket.

- Det vi har prøvd å gjøre er å nærmest konkludere med at vi ikke vet, ved å peke på ulike lodd og vekter som taler for at vi kan være der, og andre som taler for at vi ikke er der, sier Melkevik.

Holberg Fondene har kan dessverre ikke gi en klar konklusjon på dette viktige spørsmålet, men har altså for sikkerhets skyld tatt på seg «boblejakken».

Hele rapporten kan du lese her. (ekstern lenke)

Les også:

Foreslår at folk med høy lønn burde slippe egenkapital til bolig

- Boligprisene skal opp 18 prosent de neste fire årene

Vi skylder 2.256 milliarder kroner

Må spare 12.000 i måneden for å få råd til krypinn


Les flere økonominyheter

Personvernpolicy