Fransk oljetopp for retten i Togo

Tidligere konsernsjef i den franske oljegiganten Elf, Loik Le Floch-Prigent ankommer en togolesisk rettssal i hovedstaden Lome mandag 17. september. Floch-Prigent var to dager i forveien utlevert fra Elfenbenskysten etter at han var blitt beskyldt for svindel av 48 millioner dollar. Foto: AFP PHOTO/ Emile Kouton
Tidligere konsernsjef i den franske oljegiganten Elf, Loik Le Floch-Prigent ankommer en togolesisk rettssal i hovedstaden Lome mandag 17. september. Floch-Prigent var to dager i forveien utlevert fra Elfenbenskysten etter at han var blitt beskyldt for svindel av 48 millioner dollar. Foto: AFP PHOTO/ Emile Kouton

Loik Le Floch-Prigent, tidligere konsernsjef i oljegiganten Elf, er anklaget for svindel av mangfoldige millioner dollar, og sitter nå fengslet i Togo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere sjefen i den franske oljegiganten Elf, Loik Le Floch-Prigent, er stilt for retten i Togos hovedstad Lome. Han er anklaget for å være medvirkende til svindel i det vestafrikanske landet, forklarte hans advokat til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Den tidligere konsernsjefen ble utlevert til Togo fra Elfenbenskysten i helgen i rekordraskt tempo. Floch-Prigents team av advokater har fordømt utleveringen, som skjedde dagen etter at han ble arrestert i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan fredag, i det han var på vei om bord i et Air France-fly på vei til Paris.

Les også: Norsk oljeproduksjon tilsvarer en dråpe i Mjøsa

Kalte utlevering «kidnapping»

Rustico Lawson-Bankou, en av Floch-Prigents advokater, sier hans klient er uskyldig.

Saken mot Elfs tidligere konsernsjef kommer på bakgrunn av en klage fra forretningsmannen Abbas Al Yousef fra De Forente Arabiske Emirater, som hevder han ble offer for en svindel på 48 millioner dollar. Al Yousef hevder Floch-Prigent var hans personlige rådgiver i tiden svindelen fant sted.

Saken inneholder beskyldninger om at et nettverk hevdet å ha tilgang på 275 millioner dollar i en togolesisk bankkonto som skal ha tilhørt Elfenbenskystens eks-diktator Robert Guei, som ble drept i 2002.

Al Yousef, som er investor blant annet i olje- og gassindustrien, hevder de 48 millioner dollarene ble svindlet fra ham.

Togos tidligere administrasjonminister, Pascal Bodjona, er også anmeldt i saken, sammen med den togolesiske forretningsmannen Bertin Sow Agba.

Etter Floch-Prigents ankomst til Togo lørdag, fordømte ytterligere en av hans advokater, Patrick Klugman, utleveringen på bakgrunn av at standard prosedyrer ved utlevering ikke skal ha blitt fulgt.

Klugman hadde tidligere fordømt utleveringen som «kidnapping», men trakk senere denne uttalelsen tilbake.

En ivoriansk aktor sa imidlertid at utleveringen var en handling mellom to politistyrker, i tråd med Interpols regler.

Les også: Beroliges av «skrekkeksempelet» Norge

Tidligere korrupsjonsdømt

Floch-Prigent, som for øyeblikket arbeider som konsulent i oljeindustrien, har allerede sonet en fengselsstraff i Frankrike for korrupsjon som skal ha skjedd under hans tid som sjef i Elf fra 1989 til 1993.

Flere toppledere i Elf ble fengslet etter en korrupsjonsskandale som ble kjent på 1990-tallet. Selskapet ble senere kjøpt opp av den franske oljegiganten Total i år 2000.

Togo, med sine seks millioner innbyggere, var under fransk styre frem til landet fikk sin uavhengighet i 1960, og har blitt styrt av den samme familien i mer enn fire tiår.

Militæret i landet satt nåværende president Faure Gnassingbe til makten i 2005, etter at hans far, Gnassingbe Eyadema, som hadde styrt landet med jernhånd i 38 år, døde.

Faure Gnassingbe har siden vunnet valg i 2005 og 2010.

Les også:

- Borten Moe fører Frp-politikk

De 10 største oljefunnene etter år 2000

Stoltenberg avviser boring på Nordpolen

Les flere nyheter

Personvernpolicy