Utenlandsk ost og biff kan bli dyrere

For å beskytte norsk landbruk innfører regjeringen trolig høyere tollsatser. Foto: Colourbox
For å beskytte norsk landbruk innfører regjeringen trolig høyere tollsatser. Foto: Colourbox

Regjeringen ønsker å beskytte norsk matproduksjon. NHO er skuffet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om tre uker legges statsbudsjettet fram, og det er ventet at regjeringen, på oppfordring fra Senterpartiet, vil gå inn for å øke tollsatsene. Årsaken til dette er at de ønsker å beskytte norsk matproduksjon, melder NRK.

Les også: Forbyr store brus

I praksis betyr dette at utenlandsk kjøtt og ost kan bli dyrere for norske forbrukere.

Eneste alternativ

Landbruks- og matminister, Trygve Slagsvold Vedum (Sp), mener dette er regjeringens eneste alternativ for å sikre norsk landbruk.

– Det er svært viktig for norsk landbruk at vi styrker tollen. Regjeringens målsetting er å øke norsk matproduksjon med 20 prosent de neste årene. Da er overgang til prosenttoll på viktige jordbruksprodukter nødvendig, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

– Skuffende

NHO Mat og Drikke mener dette er skuffende, og at økte tollsatser vil svekke konkurranseevnen til norsk mat- og drikkeindustri.

– Her er regjeringen dessverre helt på villspor. Regjeringen har ikke tillit til norske forbrukere. Man tror at hvis forbruker får valget vil de alltid velge utenlandsk, derfor nekter vi dem valgmulighetene. Hvor er troen på egne produkter, spør Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke i en pressemelding.

Han understreker at Norges handelspartnere vil se alvorlig på at Norge øker tollsatsene, spesielt med tanke på Eurokrisen.

– Det er svært skuffende at Arbeiderpartiet har latt seg presse av SP i denne saken. Reaksjoner vil komme fra våre handelspartnere. Verdens rikeste land murer seg inne. Det virker underlig, avslutter Gulbrandsen.

Les også: Slik finner du det sunneste grillkjøttet

Les flere økonominyheter

Personvernpolicy