LO krever mer sosial boligpolitikk

LO-leder Roar Flåthen sa i talen sin til landsmøtet i Handel og Kontor mandag at han har fått signaler om at statsbudsjettet til høsten vil inneholde en rekke tiltak for å dempe boligkrisen; blant annet penger til flere studentboliger og opprustning av Husbanken.  
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
LO-leder Roar Flåthen sa i talen sin til landsmøtet i Handel og Kontor mandag at han har fått signaler om at statsbudsjettet til høsten vil inneholde en rekke tiltak for å dempe boligkrisen; blant annet penger til flere studentboliger og opprustning av Husbanken. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

LO-leder Roar Flåthen krever at Arbeiderpartiet stiller seg i spissen for en mer sosial boligpolitikk, og han forventer konkrete tiltak i høstens statsbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Boligkrisen handler ikke om markagrense eller jordvern. Den handler om politisk vilje til å skaffe boliger som vanlige folk kan flytte inn i, sa LO-lederen på landsmøtet i LO-forbundet Handel og Kontor mandag.

Flåthen hevdet at han har fått signaler om at statsbudsjettet til høsten vil inneholde penger til flere studentboliger, opprustning av Husbanken og ordninger som skal gjøre det lettere for ungdom å komme inn på boligmarkedet.

– Ja, vi skal gjøre boligpolitikk til en hovedsak, kvitterte statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som også innledet på landsmøtet. Han viste til økte rammer for Husbanken, flere kommunale utleieboliger, startlån til ungdom og flere studentboliger.

Men han vil ikke bekrefte LO-lederens «budsjettlekkasje» om prioritering av boligpolitikk i høstens statsbudsjett.

Les også: Slik jukser «snille» meglere ned boligrenten din

Rett til å bo

Boligpolitikk er et av temaene på landsmøtet i Handel og Kontor, som med 65.000 medlemmer er LOs tredje største forbund.

– Boligpolitikken er et ekstremt godt eksempel på problemene som kan oppstå når en bare slipper markedskreftene løs, sier Trine Lise Sundnes (42). Hun ble mandag enstemmig valgt til ny leder for Handel og Kontor. Hun er nå førstesekretær i LO, og fortsetter i det vervet fram til LO-kongressen i mai. Sture Arntzen, som har ledet Handel og Kontor i 18 år, fortsetter som forbundsleder til Sundnes overtar 1. juli 2013.

– Forberedelsene i l LO-kongressen krever mye arbeid. Jeg er glad det var mulig å få til en slik ordning, sier Sundnes.

Les også: Slik legger du opp penger til egen bolig

Deltid og franchise

Handel og Kontor organiserer ansatte i varehandelen og i kontor og administrasjon i privat sektor. Ubekvem arbeidstid og ufrivillig deltid er et viktig spørsmål for mange ansatte i varehandelen.

Det samme er franchisemodellen, som for eksempel benyttes av Rema 1000, der selvstendige butikkeiere leier inn et totalt konsept.

– Dette systemet bidrar til å undergrave bedriftsdemokratiet. De ansatte mister innflytelse på sin egen arbeidsplass, fordi det meste er bestemt av noen som sitter et helt annet sted og skummer fløten, sier Sundnes.

Handel og Kontor vil bruke sin innflytelse til å sikre at regjeringens varslede franchiselov gir de ansatte den innflytelsen de har krav på, sier hun.

Les også: - Boligkjøp er risikosport uten tilstandsrapport

EØS-debatt

Diskusjonen om EØS-medlemskapet murrer i mange LO-forbund, også i Handel og Kontor.

LO-leder Roar Flåthen advarte mot å bruke uenighet om EUs vikarbyrådirektiv i nominasjonsstrid i Arbeiderpartiet.

– Vi skal diskutere EØS, også på LO-kongressen til våren, fastslo Flåthen. Han viste til at LO-sekretariatet har tatt til orde for i større grad å bruke handlingsrommet i EØS-avtalen.

Men han advarte også mot å la striden om EØS overskygge det han mener er det aller viktigste spørsmålet:

– Vår største utfordring er å sikre at vi ikke får en regjering av Høyre og Fremskrittspartiet etter valget neste år. Jeg håper lokale tillitsvalgte bruker like mye engasjementet for en ny rødgrønn regjering som de har vist mot vikarbyrådirektivet, så Flåthen.

Han får støtte fra påtroppende Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes.

– Det er viktig å diskutere EØS. Men det er langt viktigere for fagorganiserte å sikre at vi fortsatt har en rødgrønn regjering etter neste valg, sier Sundnes til NTB.

Les flere nyheter

Personvernpolicy