Slik jukser «snille» meglere ned boligrenten din

En ny verdivurdering kan bety bedre rentebetingelser på boliglånet. DN.no vet at enkelte meglere strekker seg litt ekstra langt med dette i tankene. - Jeg kan med sikkerhet si at dette ikke foregår hos oss, sier imidlertid direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom. Illustrasjonsbilde: NTB scanpix
En ny verdivurdering kan bety bedre rentebetingelser på boliglånet. DN.no vet at enkelte meglere strekker seg litt ekstra langt med dette i tankene. - Jeg kan med sikkerhet si at dette ikke foregår hos oss, sier imidlertid direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom. Illustrasjonsbilde: NTB scanpix

Boligeiere får lavere rente fordi eiendomsmeglere blåser opp boligverdien. - Enkelte verdivurderinger er helt uforståelige for oss som sitter veldig nært på markedet, sier banksjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange boligeiere får hjelp av en eiendomsmegler med ny verdivurdering av boligen med henblikk på å få bedre rentebetingelser i banken. DN.no kjenner til en rekke tilfeller der meglere bevisst har tilpasset vurderingen etter kundens behov. Også uten å ha satt sin fot i boligen.

I dag opererer nemlig de fleste banker med en "magisk grense" på 75 prosent finansieringsgrad - lån i forhold til boligverdi - for bankens beste rente. Med andre ord; jo høyere verdivurdering, dess lavere finansieringsgrad.

- Jeg regnet rett og slett ut hvilken verdivurdering jeg trengte for å komme under neste grense for et billigere lån. Så kjente jeg en eiendomsmegler, en venninne av en i familien, som ga meg den summen, forteller en boligeier, som ønsker å være anonym.

- Ingen grundig vurdering

De aller fleste banker har et system som går ut på at når du har fått en rente én gang, er det ikke noen automatisk nedjustering av renten. Dette må den enkelte kunde selv følge med på, og det er her eiendomsmeglerne kommer inn som «gode hjelpere».

- Det var ikke snakk om noe besøk eller en grundig vurdering. Hun hadde undersøkt hva ting gikk for i området og sa at den nye verdivurderingen var litt for høy i forhold til det man kunne forvente, sier boligeieren, som fikk lavere rente på boliglånet.

Episoden ga ham inntrykk av at dette er gjengs praksis i bransjen. Det var noe med måten megleren håndterte situasjonen på, mener han.

- Hun er ikke så god bekjent at det var noe forventet. Terskelen er åpenbart lav.

- Meglerne gjør tilpasninger

DN.no kjenner til at dette tilfellet langt fra er unikt. Det bekreftes av banksjef i en lokal sparebank på Vestlandet, som også ønsker å være anonym i denne sammenhengen.

- Jeg kan bekrefte at eiendomsmeglere gjør tilpasninger i sine vurderinger. Det vet jeg med bakgrunn i den kjennskapen vi har lokalt her. Det opereres med veldig forskjellige verdivurderinger på enkelte objekter. Verdivurderinger som er helt uforståelige for oss som sitter veldig nært på markedet og har veldig klare oppfatninger av hva som er riktig markedspris. Det er klart at da er det noe som skurrer. Så den bransjen er ikke helt stueren, det er helt opplagt, sier han til DN.no.

Banksjefen sier han idag har liten tillit til eiendomsmeglerne. Verdivurderingene må «tas med en klype salt», mener han.

Kjenner du til noe liknende? Send en e-post til journalist Marit Tronier Halvorsen.

Basert på skjønn

Når meglerne skal foreta verdivurderinger, må de forholde seg til de lover, regler og yrkesfaglige normer som gjelder. Samtidig er det slik at enhver vurdering er basert på skjønn.

BI-professor og formann for reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglertjenester, Tore Bråthen, understreker at verdivurderinger kan være vanskelige, og at de fra tid til annen er kilden til konflikt.

- Problemstillingen med for høy verdivurdering dukker av og til opp i sammenheng med at selger har valgt en spesiell megler fordi vedkommende ga forventninger om en høy salgssum. De klager når de i realiteten får en lavere sum for eiendommen, sier han til DN.no.

- Helt uakseptabelt

Bråthen har imidlertid ikke har kjennskap til at meglere gir for høy verdivurdering for å hjelpe kunden med å prute på lånerenten.

- Hvis det er slik at vurderingene gjøres med et visst gap, er det klart at det er helt uakseptabelt. Hvis det gjøres bevisste feil, vil det være erstatningsbetinget og i teorien straffbart. Det må anses som medvirkning til bedrageri.

- Bør meglere avlegge befaring når de skal gi ny verdivurdering?

- Normalt ja, men jeg vil ikke si at det er en unntaksfri regel. Eiendomsmeglere har veldig gode dataverktøy som gjør at man kan kartlegge alle salg i strøket. Hvis det er to identisk like leiligheter, kan det ikke kreves at man må se den hvis det ikke foreligger noen spesiell grunn til at det er noe særlig ved den ene eiendommen.

Tilbakeviser anklager

- Nei, dette kjenner jeg ikke til, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til DN.no.

I tillegg til å tilbakevise anklagene, stiller meglertoppen seg uforstående til hvorfor enkelte meglere skulle jukse med verdivurderingen.

- Hvis meglerne gjennomgående kommer med for høye anslag slik at boligeieren får en for høy verdivurdering å gå ut med, så sliter de jo når de skal selge tingene. Hvis noen får det, vil jeg faktisk advare dem mot dem megleren. Hvis han er såpass myk i ryggraden at han kan gi deg hvilke som helst verdivurdering, hvordan driver han ellers da, spør han og peker på motsetningen til DN.no-artikkelen om såkalte lokkepriser, der meglerne angivelig setter verdivurderingen for lav.

Heller ikke direktør for DNB Eiendom, Terje Halvorsen, vedkjenner seg problemstillingen.

- Dette kjenner jeg overhodet ikke til. Det har aldri vært noe tema hos oss, og jeg kan med sikkerhet si at dette ikke foregår i DNB, sier han til DN.no.

- En uting

Eiendomsmeglere tilbyr idag verdivurdering som en kostnadsfri tjeneste. Det mener Tveter i NEF er en «uting».

- Det må være i tanken om at vedkommende skal selge, og at megleren da får oppdraget. Jeg er sterkt imot det, og synes de skal ta seg betalt for jobben de gjør. Verdivurderinger er ikke meglernes butikk, sier han.

Les også:

Tjener en formue som boligeier

Slik blir du boliginvestor

Slik sikrer du deg «dobbelt» rentefradrag

Byttet megler - fikk 1,4 mill. mer for leiligheten

Personvernpolicy