Ikea-gründer slipper roret

Ikea-gründer Ingvar Kamprad (86). Foto: NTB scanpix
Ikea-gründer Ingvar Kamprad (86). Foto: NTB scanpix

Ikea-gründer Ingvar Kamprad overlater styringen til sine tre sønner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikea-gründer Ingvar Kamprad (86) bekrefter nå generasjonsskiftet i møbelgiganten Ikea, ifølge expressen.se, som viser til Ikeas internmagasin Readme.

Lenge forberedt

Generasjonsskiftet har vært forberedt lenge, men det var først i forbindelse med Kamprads 86-årsdag at beslutningen ble tatt. De tre sønnene Peter (48), Jonas (46) og Mathias (43) tar nå formelt over.

– Det ble et naturlig tidspunkt for familien å tydelig definere de tre sønnenes roller og ansvar, sier Ikea-gründeren via sin talsmann, nordmannen Per Heggernes.

Les også: IKEA satser på lavbudsjett hotellkjede

Spår endringer

At senior nå trekker seg tilbake vil bety endringer for Ikea, ifølge styreleder Göran Grosskopf i Ingka Holding, morselskapet som eier alle selskapene i Ikea-konsernet.

– Generasjonsskiftet kommer naturligvis til å merkes. Ingvar kommer ikke lengre til å være med og gi synspunkter, gi råd, støtte og alt som han har gjort, sier styrelederen.

Les også: Klart for IKEA i Vestfold

«Testament» styrer

Ikea består i dag av tre konsernenheter der Sønnene har ansvar for hver sin. Etter generasjonsskiftet kommer de trolig til å fortsette med å dele opp Ikeas ulike deler mellom seg, spår Grosskopf.

– Man kommer til å fortsette å fokusere på kjernevirksomhetene og med de grunnverdiene som Ingvar har grunnlagt i sitt såkalte testamente, sier han.

Kamprad skrev i 1976 en guide som han kalte «en møbelhandlers testamente». Alle Ikea-ansatte har i likhet med sønnene fått testamentet som forklarer hemmeligheten bak Ikeas suksesser.

– Det er åpenbart Ingvars håp at de ulike divisjonene skal fortsette sin ekspansjon utifra samme verdigrunnlag og forretningsprinsipper som fra første begynnelse har gjort dem så fremgangsrike, hilser Kamprad senior via sin talsmann.

Les også: Ikea vil bygge billighoteller

Les flere økonomisaker her

Les flere nyheter

Personvernpolicy