Kirkens Nødhjelp fikk FAO-direktøren mot seg:

Vedgår at norsk landbruk ikke skader u-land

- Mer matproduksjon i Norge blir klimauvennlig, mener generalsekretær Anne-Marie Helland. Foto: Laurie MacGregor/Kirkens Nødhjelp.
- Mer matproduksjon i Norge blir klimauvennlig, mener generalsekretær Anne-Marie Helland. Foto: Laurie MacGregor/Kirkens Nødhjelp.

En av norsk landbruks iltreste kritikere slår nå fast at matproduksjon i Norge ikke skader u-land direkte. - Det er Norges støtte til EUs og USAs dumpingeksport som er skadelig, sier generalsekretæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Senterpartiet er på kollisjonskurs med FN når de sier at Norge bør produsere mer mat.

Det skrev Kirkens Nødhjelp i en pressemelding før landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum 31. august møtte FAO-sjefen José Graziano da Silva i Oslo.

- Sp er på kollisjonskurs med FNs matsjef når Liv Signe Navarsete vil subsidiere landbruket i Norge slik at vi produserer enda mer enn i dag, skrev generalsekretær Anne-Marie Helland.

Så spurte ABC Nyheter FAO-generaldirektør da Silva selv om hva han mener om Kirkens Nødhjelps påstander.

FAO-sjefens svar var klart:

- Norske subsidier til produksjon for innenlands forbruk, er ikke noe problem.

- Enig, isolert sett

- Hva sier du til at FAO-direktør da Silva ikke trekker samme konklusjon om norsk landbruk selv, som det dere tillegger ham?

- Jeg deler ikke din tolkning av dette. Her må vi holde to tanker i hodet samtidig. Det er Norges rolle i de internasjonale forhandlingene vi kritiserer. Vi er helt enige i at den norske produksjonen, isolert sett, ikke er noe problem, sier generalsekretær Anne-Marie Helland.

- Problemet er at vi setter vårt godkjentstempel på en form for støtte som skaper store problemer når den brukes av andre land, sier hun.

Les også: Landbruksministeren møtte ikke motvilje fra FAO-sjefen.

- Kirkens Nødhjelp feilinformerer

- Senterpartiet er glad for denne presiseringen fra FAO-sjefen.

Det sier parlamentarisk leder, inntil nylig mat- og landbruksminister, Lars Peder Brekk til uttalelsen José Graziano da Silva kom med til ABC Nyheter.

- Da Silva sier at det er eksportsubsidier fra rike land som er problematiske for matproduksjonen i fattige land, ikke subsidier til innenlands matproduksjon som gis i Norge og i en rekke andre rike land, sier Brekk og konkluderer:

- Kirkens nødhjelp driver feilinformering når de hevder at vi er på kollisjonskurs med FAO.

Han fastslår at importen fra de fattigste landene er økende både i verdi og volum.

- Det er en myte at norske tollsatser hindrer handel med de fattigste landene. Over 60 av de fattigste landene i verden har tollfritak på import av landbruksvarer til Norge, sier Lars Peder Brekk.

Les også: Lars Peder Brekk refser Kirkens Nødhjelp.

- Ikke bærekraftig i Norge

- Men da dere beskyldte Senterpartiet for å gå imot FAO, var det jo økt matproduksjon i Norge dere angrep? -

Veksten i matproduksjonen bør komme i fattige land, der det er et enormt potensial for å øke avlingene på bærekraftig vis.

- Kan ikke en økt matproduksjon i Norge skje på bærekraftig vis?

- I rike, kalde land bruker vi for mye energi, som sprøytemidler, kunstgjødsel og kraftfôr. Landbruket står for ca 30 % av klimautslippene, svarer Helland.

- Ikke matmangel i verden

- Fastholder dere etter hva da Silva selv sier, at Senterpartiet og Liv Signe Navarsete driver mytespredning og opererer i strid med FAOs anbefalinger når de går inn for å øke norsk matproduksjon?

- Navarsete sier det er matmangel i verden. Dette er faktisk feil. Sult skyldes ikke matmangel, men fattigdom. Vekst i landbruket i fattige land er fire ganger så effektivt i kampen mot fattigdom som vekst i andre sektorer, svarer Helland.

Uttalelsen fra Senterparti-lederen som utløser hennes harme, var:

«Me har eit etisk ansvar for å produsere meir mat i Noreg, i ei verd der matmangel og svolt er eit stadig veksande problem».

- Norge står sammen med USA og EU

- Bør Norge redusere sin egen produksjon av landbruksvarer?

- Det kommer seg an på om dette blir resultatet av at alle rike land legger om fra produksjonsstøtte til mer bærekraftig støtte, svarer Helland.

- Problemet er at Norge står på samme side som USA og EU i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon WTO.

I WTO-forhandlingene, som ABC Nyheter har fulgt tett, står ikke Norge sammen med de store eksportaktørene USA og EU, men i en gruppe land som er betydelige nettoimportører og har behov for beskyttelse av eget landbruk.

Krever norsk initiativ

- I WTO går Norge inn for fjerning av alle former for eksportsubsidier. Hvordan mener du Norge støtter EUs og USAs dumpingeksport?

- Eksportsubsidier er bare én del av problemet. Produksjonsstøtte fører også til overproduksjon, og reglene er like for alle. Vi kan ikke åpne et lite vindu for Norge, for det vil åpne låvedøra på vidt gap for de store eksportlandene også, framholder generalsekretæren.

- Vi ser gjerne at beløpet som brukes til landbruksstøtte i Norge, øker. Men Norge må ta et initiativ for at alle rike land legger om til støtte som stimulerer til et mer miljøvennlig landbruk, økologisk drift, kulturlandskap, distriktsbosetting og biologisk mangfold.

Hva med matsuverenitet?

- Koker det ned til at Kirkens Nødhjelp støtter prinsippet om matsuverenitet, at hvert land skal ha rett til å produsere det de vil av mat til eget forbruk, men ikke får eksportere subsidierte varer?

- I praksis bør alle u-land få denne retten, og da må Norge droppe de aggressive liberaliseringskravene på fisk. Rike land bør derimot underlegges et regelverk som fremmer utvikling og matsikkerhet.

- Hva syns du om at landbruksimporten øker fra EU, som nyter godt av EØS-avtalen?

- Alle rike land bør importere mer fra fattige land, og mindre fra rike, slår Anne-Marie Helland fast.

Der er Kirkens Nødhjelp langt på vei på linje med Senterpartiet:

- Det er et mål for Senterpartiet at en større andel av den norske matimporten skjer fra utviklingsland, fremfor rike land. Det er imidlertid ikke ønskelig å øke importen totalt sett, sier Lars Peder Brekk.

Les andre nyheter her

Personvernpolicy