Europa får pusterom fra resesjon

Det var knyttet stor spenning til sentralbanksjef Mario Draghis pressekonferanse i Frankfurt torsdag. Der kunngjorde han at ESB åpner for støtteoppkjøp av statsobligasjoner. Foto: Alex Domanski / Reuters / NTB scanpix
Det var knyttet stor spenning til sentralbanksjef Mario Draghis pressekonferanse i Frankfurt torsdag. Der kunngjorde han at ESB åpner for støtteoppkjøp av statsobligasjoner. Foto: Alex Domanski / Reuters / NTB scanpix

Samtidig som den samlede europeiske økonomien skrumper inn får både markedet og Europas kriseland nå et pusterom: Den europeiske sentralbanken åpner for støtteoppkjøp av statsobligasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanksjef Mario Draghi lovet før sommeren å gjøre alt som trengs for å redde euroen. Torsdag ble Den Europeiske Sentralbanken (ESB) plan lagt fram, som åpner for ubegrensede kjøp av statsobligasjoner.

Les også: - 50 prosent sjanse for kollaps av eurosonen

Europa mot ny resesjon

Tidligere på dagen torsdag la Eurostat frem tall for andre halvdel av 2012 i eurosonen. Kontrasten er skarp til nyhetene om «fire nye år med melk og honning» i Norge.

For selv om Europa er ett kontinent, går utviklingen i eurosonen i motsatt retning av den her til lands.

Nyhetene er langt ifra like oppløftene for eurosonen i 2. kvartal av 2012, hvor den samlede økonomien skrumpet inn med 0,2 prosent i forhold til de tre første månedene av året.

Dermed ser eurosonen ifølge Frank Øland, europaanalytiker i Danske Bank, ut til å ha kurs mot en resesjon, som defineres av å ha to påfølgende kvartaler med negativ vekst.

- Særlig bekymringsfullt er det at den tyske økonomien skrumper i både 3. og 4. kvartal. Den tyske ledigheten stiger i øyeblikket med 10.000 personer i måneden, så tredje kvartal blir helt sikkert ille, sier Øland til Jyllandsposten.

Les også: - Sjekk den grafen, det er jo rake veien nedover

Irreversibel euro

Men tegn på resesjon til tross, torsdag var alle øyne i finanseuropa rettet mot Den Europeiske Sentralbanken hvor presidenten, Mario Draghi, gjorde rede for resultatet av dagens møte i sentralbankens styreråd.

Banken åpner for ubegrensede kjøp av statsobligasjoner, sa Draghi og bemerket at den pågående usikkerheten i markedet tærer på både tilliten og stemningen i økonomien.

ESB halverer sin vekstprognose for eurosonen og anslår at økonomien i de 17 eurolandene vil krympe med 0,4 prosent i inneværende år. Neste år spår banken en vekst på 0,5 prosent i eurosonen.

Sentralbanksjefen understreker videre to poenger han har gjentatt tidligere:

– Vi er helt og holdent innenfor mandatet vårt.

– Euroen er irreversibel.

Motstander

Tysklands statsminister Angela Merkel er blant dem som har gitt taktisk støtte til ESBs omstridte oppkjøpsplan, mens skepsisen er stor innen den tyske banksektoren.

Den tyske sentralbanksjefen Jens Weidmann har vært en krass kritiker av prosjektet. Han mener obligasjonskjøp ligner statsfinansiering og brudd med sentralbankens mandat.

Oppkjøp av statsgjeld dreier seg i praksis om «å trykke penger», mener tyskerne, som frykter høy inflasjon. Weidmann har truet med å gå av som følge av uenigheten.

Les også: - Inflasjon er ikke problemet, det er løsningen

– Fleksibel

– Det er viktig å ha prinsipper i livet. Men noen ganger er det bra å være fleksibel, er Spanias statsminister Mariano Rajoys svar til tyskerne.

Spania er et av eurosonens store kriseland, og det er ventet at det ikke vil ta så lang tid før spanjolene nå ber sentralbanken om hjelp.

Men også Italia kan i løpet av året komme til å trenge bistand fra et ESB-program, skriver avisen Financial Times.

Les også: Draghi lover krisetiltak for Spania og Italia

Betingelser

Det har lenge vært klart at Draghis plan innebærer betingelser for landene som skal nyte godt av obligasjonskjøpene. De vil trolig måtte be om hjelp fra EUs redningsfond og godta strukturelle reformer og budsjettkontroll.

Financial Times peker på at ESB løper en risiko og vil stå overfor et dilemma hvis et av de kriserammede landene senere bryter betingelsene.

Skal sentralbanken da være streng og stanse oppkjøpene av landets statsgjeld? Det vil i så fall kunne utløse panikk i finansmarkedene, galopperende lånekostnader og økt fare for statskonkurs.

Politisk ledelse

Krisen i eurosonen utgjør i dag den aller største trusselen mot internasjonal økonomi, og resesjonen vil fortsette i mesteparten av Europa, advarer OECD.

Etter ESBs kunngjøring vender nå blikket mot eurosonenes politiske ledere for å finne en mer langsiktig løsning på krisen. Det første på planen er en bankunion – som også kommer til å bli omdiskutert.

Sjeføkonom Jacob Graven i danske Sydbank sier det nå gis et klart signal til de europeiske lederne om å ta seg sammen og få løst krisen.

– OECD ser det som avgjørende for den globale økonomien at de politiske lederne i Europa sammen med Den europeiske sentralbanken får tatt de nødvendige skrittene for å gjenopprette tilliten til at eurosamarbeidet, sier Graven til nyhetsbyrået Ritzau.

Les flere økonominyheter


Personvernpolicy