Oppdaget svindel av norske EØS-midler i slovakisk prosjekt:

Krever flere millioner tilbakebetalt

Den lille slovakiske byen Senec, hvor fotballklubben ŠK SFM Senec holder til, er et velkjent sted for sommerturisme og rekreasjon, ifølge Wikipedia. Fotballklubben kreves nå for omtrent fem millioner kroner av blant annet norske myndigheter, etter at det ble avdekket korrupsjon i forbindelse med bygging av et flerbruksanlegg for idrett. Foto: Wikipedia
Den lille slovakiske byen Senec, hvor fotballklubben ŠK SFM Senec holder til, er et velkjent sted for sommerturisme og rekreasjon, ifølge Wikipedia. Fotballklubben kreves nå for omtrent fem millioner kroner av blant annet norske myndigheter, etter at det ble avdekket korrupsjon i forbindelse med bygging av et flerbruksanlegg for idrett. Foto: Wikipedia

Norge er blant landene som krever flere millioner kroner tilbakebetalt etter at det ble oppdaget svindel i forbindelse med EØS-midler brukt til bygging av et flerbruksanlegg for idrett i Slovakia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge, Island og Liechtenstein har bedt Slovakia om å tilbakebetale omtrent fem millioner kroner, som de mottok i EØS-midler, på grunn av svindel som ble avdekket i forbindelse med et utviklingsprosjekt i landet.

Nulltoleranse for misbruk og korrupsjon

Formålet med prosjektet var å konstruere et flerbruksanlegg for idrett i byen Senec nær den slovakiske hovedstaden Bratislava, for å gjøre forskjellige idrettsaktiviteter mer tilgjengelig for barn og unge i området.

I og med at EØS-midler fra både Norge og de andre medlemslandene er tilknyttet nulltoleransepraksis, er alle prosjekter nøye overvåket, og sanksjoner blir satt inn mot de aller minste former for korrupsjon og misbruk av midlene.

- Vi gjør alt det vi kan for å oppdage misbruk, og har en egen sentral kontrollenhet i Utenriksdepartementet (UD) som omhandler mislighold av EØS-midlene, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i UD til ABC Nyheter.

Les også: Gir ubrukelig gaver til helsevesenet i fattige land

Leverte falsk kontoutskrift

Svindelen ble avdekket takket være en forfalsket kontoutskrift, da mottakeren sendte inn en kontoutskrift til et regjeringskontor i Slovakia som viste seg å være fiktiv.

Da slovakiske autoriteter sammenlignet den innsendte kontoutskriften med originale bankutskrifter ble det oppdaget at omtrent 450.000 kroner, som skulle ha vært overført til en leverandør, istedenfor var blitt tatt ut som kontanter.

Selv om de gjenværende pengene var brukt for det offisielle formålet, krever landene som donerte pengene hele summen på omtrent fem millioner kroner tilbakebetalt.

- Vi holder partner og hele organisasjoner ansvarlig, for det er de som er ansvarlig for systemene, og det er de som har signert papirene, sier Lothe Salvesen.

Les også: Norge fortsetter å gi millionbistand til Kina

- Brukes mye

Fotballklubben ŠK SFM Senec har vært ansvarlig for prosjektet. Det var tidligere visepresident i klubben som varslet den norske ambassaden i Bratislava om saken i begynnelsen av februar.

- Undersøkelser fra slovakiske myndigheter har bekreftet mistanke om at det er foretatt utbetaling fra prosjektet som mangler dokumentasjon. Slovakiske myndigheter har informert oss om at saken anmeldes til politiet, sier hun.

Byggingen av idrettsanlegget er gjennomført, og UD informerer om at prosjektet forøvrig har vært godt.

- Vi vet at anlegget brukes mye av barn og unge i byen Senec, sier Lothe Salvesen.

Les flere økonominyheter


Les flere nyheter

Personvernpolicy