- Vil sende lastebiler med penger til Hellas

BER OM MER: Det må nok mer til enn én euro for å redde Hellas, men nå gjør i alle fall amerikanske banker sitt for å trygge sine kunder som måtte befinne seg i det kriserammede landet. Foto: AFP
BER OM MER: Det må nok mer til enn én euro for å redde Hellas, men nå gjør i alle fall amerikanske banker sitt for å trygge sine kunder som måtte befinne seg i det kriserammede landet. Foto: AFP

Amerikanske selskaper frykter det verste, og nå vurderes drastiske tiltak dersom Hellas kollapser fullstendig økonomisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en del av kriseplanen skal Bank of America Merrill Lynch nå vurdere et tiltak som høres ut som en del av en heller middels film; å sende lastebiler med penger til Hellas.

Årsaken er at banken ønsker at deres kunder i landet skal kunne betale sine ansatte om penger skulle bli gjort utilgjengelig i Hellas, ifølge The New York Times.

Også bilgiganten Ford ser på mulige forholdsregler. Blant annet er selskapet i gang med å forberede datasystemet sitt på håndtering av eventuell gresk valuta. Mye av det samme gjelder storbanken JPMorgan Chase.

Har liten tro på eurosonen

Holdningen i USA er med andre ord noe mer skeptisk enn blant mange europeiske ledere, som fortsatt håper å hjelpe Hellas gjennom krisen slik at de kan forbli en del av eurosamarbeidet.

Amerikanske selskaper stoler tydeligvis ikke helt på det opplegget.

– Det er liten tvil om at de fleste (amerkanske, red.anm) selskaper forbereder seg på en kollaps, sier Paul Dennis i rådgivningsselskapet Corporate Executive Board til New York Times.

Les også: Potetbevegelse herjer Hellas

Det stemmer godt med uttalelsene til Carole Bendt i Bank of America.

– Vi forbereder oss seriøst til tre scenarier; en exit av ett land (Hellas, red.anm), en exit av mange land, eller en total kollaps av hele eurosonen, sier hun til samme avis.

Les også: Norsk investor: - Få Hellas ut av eurosonen

Trygler om pusterom

Etter at Hellas i februar fikk innvilget en krisepakke på 130 milliarder euro har landet kjempet for å leve opp til kravene som fulgte med på lasset, og bedt IMF om å myke opp betingelsene.

Det IMF i juli klart ga beskjed om at ikke kommer til å skje, anført av Tyskland og Angela Merkel.

Men nylig måtte grekerne på ny krype til korset, og be om et lite pusterom. Hellas, som nå har opplevd fem år med økonomisk nedgang uten lyspunkt, fikk på ny beskjed om at tålmodigheten er i ferd med å renne ut hos blant annet tyskerne.

Dermed kan det se mørkt ut for Hellas statsminister Antonis Samaras' ønske om å få lengre tid til å tilbakebetale kriselånene.

Les også:

Truer med å mørklegge Hellas

- Katastrofalt om Hellas forlater euroen

Her er de norske sjeføkonomenes dom over Hellas

Les flere økonomisaker


Les flere nyheter

Personvernpolicy