Boligprisene når stadig nye høyder

En mulig kjøper studerer prospektet på ny leilighet. Foto: Jarl Fr. Erichsen (NTB scanpix)
En mulig kjøper studerer prospektet på ny leilighet. Foto: Jarl Fr. Erichsen (NTB scanpix)

Boligprisene var 8,1 prosent høyere i august enn samme måned i fjor. Eiendomsmeglerne mener de lave styringsrentene fungerer som bensin på bålet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har nådd nye nivåer i boligmarkedet. Prisene er høye. Det er ingen tvil om det, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Kvadratmeterprisen steg til 30.500 kroner i august. Gjennomsnittsprisen per omsatt bolig hittil i år ligger like under tre millioner kroner.

– Dette reflekterer mer enn noe annet den sterke økonomiske utviklingen vi har hatt over tid i Norge. En unormalt lav rente i slike økonomiske omgivelser fungerer som bensin på bålet, sier Laugen.

Les også: Unge boligkjøpere slakter regjeringens boligpoltikk

Advarer foreldre

Velmenende foreldre som hjelper barna sine inn på boligmarkedet, er en annen forklaring på den sterke prisveksten, fastslår styreleder Terje Buraas i EFF.

Han tar til orde for boligpolitiske diskusjoner rundt kjøkkenbordet i de tusen hjem.

– Mange unge har forventninger til sin første bolig som ikke stemmer overens med finansieringsmulighetene. De vil helst bo sentralt i de store byene, men det kan være lurt å kjøpe en billigere bolig utenfor og heller pendle i stedet. Et stort boliglån har konsekvenser, sier Buraas.

Les også: - Søker vekk fra heksegryten

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at norske husholdninger hadde en bruttogjeld på over 2.300 milliarder kroner ved utgangen av juli. Tolvmånedersveksten steg fra 7,1 prosent ved utgangen av juni til 7,2 prosent ved utgangen av juli.

Økning

Boligprisene i august var 2,9 prosent høyere enn i juli. August er en måned der aktiviteten på boligmarkedet erfaringsmessig er høy. En prisøkning på rundt tre prosent er på linje med resultatet fra de tre siste år. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene i august 0,7 prosent høyere enn måneden før.

– Boligmarkedet i august ble som forventet. Etter en rolig juli måned har både prisene og aktivitetsnivået steget kraftig, sier Laugen.

Les også: - Helt uaktuelt å legge om boligskatten

Statistikken viser prisvekst for samtlige boligtyper. Eneboliger var 6,7 prosent dyrere i august i år enn på samme tid i fjor. For delte boliger er tallet 6,8 prosent, mens prisene på leiligheter økte med 8,7 prosent.

Drammen har med 11 prosent hatt den sterkeste prisveksten hittil i år. Også Lillehammer, Sandnes, Trondheim og Nord-Norge utenom Tromsø har hatt sterk vekst. I motsatt ende av tabellen finner vi Hamar og Kristiansand, med en vekst hittil i år på henholdsvis to og tre prosent.

– Går ikke over

Den gode økonomiske situasjonen i husholdningene sammenholdt med befolkningsveksten, er hovedforklaringen på prisveksten.

– Det sterke presset på boligmarkedet går ikke over av seg selv. De underliggende driverne kommer ikke til å bli borte selv om Norge skulle bli rammet hardere av finanskrisen, sier leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Les også: Sparte ti millioner på å pendle i 30 minutter

Eiendomsmeglerne forventer fortsatt vekst i boligprisene, selv om anslagene er mer moderate for utviklingen mot slutten av året.

Bransjen mener politikerne må legge forholdene til rette for mer boligbygging og har forventninger til at regjeringen vil komme med en oppskrift for hvordan dette skal skje i boligmeldingen som skal legges fram i løpet av høsten.

Les flere nyheter

Personvernpolicy