Meny

Troen på økonomien surner

Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix, Gorm Kallestad/Scanpix, Thomas T. Kleiven

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Færre planlegger innkjøp av større varer, bil og bolig.
- Utviklingen de tre siste månedene, og de ferske tallene for august viser at nordmenns tro på landets økonomi og arbeidsmarkedet de neste 12 månedene fortsatt er preget av den ustabile økonomiske situasjonen i flere land i eurosonen, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion Perduco.

Det ble registrert økende optimisme blant norske forbrukere utover senvinteren og våren.

I april og mai var CCI på henholdsvis 9,4 og 9,0 poeng. Men i juni falt indeksen til 4,0 poeng.

CCI er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene.

- Nye meldinger fra kriserammede land om nedgang og ledighet, advarsler fra eksperthold og politikere om at Norge ikke kan regne med å forbli upåvirket av eurokrisen, bidrar til den usikkerheten vi stadig sporer i målingene av forbrukertilliten, mener Høidahl.

Forbrukertilliten holdt seg på firetallet i juli (4,8), og i august faller CCI til 3,3 poeng, det laveste nivået siden januar (2,3).

Mindre bekymret for egen økonomi

CCI er nå ikke langt unna nivået for ett år siden (2,5 poeng), ukene etter all oppmerksomheten rundt gjeldsproblematikken i Europa og USA og frykten for ny finanskrise etter fallende børser verden over.

- Det er igjen interessant å merke seg mønsteret vi har sett det siste året: Nordmenn er i langt større grad bekymret for landets økonomi og utviklingen på arbeidsmarkedet enn de er for egen privatøkonomi, sier Høidahl.

Han peker på at nordmenn altså snarere er urolige på vegne av nasjonaløkonomien enn for privatøkonomien.

- Samtidig ser vi at forbrukerne i mindre grad enn tidligere i år oppgir at de planlegger innkjøp av større varer, bil og bolig, sier Høidahl.

Les også:

Rentefesten fortsetter

Sjekk den grafen, det er jo rake veien nedover

– Må betale for å betale

Les andre bilsaker

Les andre nyheter

Privatøkonomi
Populært