Meny

- Må betale for å betale

GEBYR: De siste årene har det europeiske betalingsdirektivet gradvis blitt implementert i Norge. Det betyr i praksis at du snart kan måtte venne deg til såkalte «payment transaction fees». (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart kan du bli berørt av et EU-direktiv Norge innførte i 2009.

De siste årene har det europeiske betalingsdirektivet gradvis blitt implementert i Norge. Det betyr i praksis at nordmenn snart kan måtte venne seg til såkalte «payment transaction fees».

Det betyr i korthet at butikker og utsalgssteder kan kreve gebyr for at du skal få lov å betale med kort. Og det er fullt lovlig, forklarer fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

- Men så langt er det ikke blitt praksis. Disse gebyrene har i Norge tradisjonelt vært innregnet i prisen på produktet du kjøper, sier Jensen til E24.

Viktig å opplyse kunden

Forbrukerrådets holdning er at dersom en butikk, eller nettbutikk, krever betaling for at kunden skal få betalt, så må det fremkomme tydelig og tidlig i kjøpsprosessen.

- Akkurat det siste punktet er spesielt viktig i nettbutikker. For vanlige butikker må det være prislister ved kassa som viser hva det koster å bruke ulike typer kort, forklarer Jensen til E24.

Les også: Vanligere å forsikre biler enn babyer

Kontanter på vei ut

Thomas Angell, direktør for handel i Virke, sier han ennå har til gode å høre at noen i Norge tar dette ekstra betalingsgebyret.

Slik håper Angell det også forblir fremover. Da har han mer tro på at nordmenn snart vil få oppleve en annen type gebyr i nær fremtid.

- Det blir stadig mindre kontanter i samfunnet. Det vil ikke overraske meg om vi snart må betale gebyr for å betale med kontanter, slår han fast overfor E24.

Les også:

Her ødelegges 40 millioner kroner

Rett fra studier til millionlønn

Slik holder du ditt eget rentemøte


Les flere økonomisaker

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært