Meny

Karin Andersen (SV):

Advarer sterkt mot trygdepanikk

Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV og medlem av Arbeids- og sosialkomiteen, sier det er ingen grunn til å stramme inn på trygdereglene. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs Karin Andersen hevder høyresiden forsøker å skape trygdepanikk. På den andre siden mener Torbjørn Røe Isaksen (H) det er all grunn til bekymring.

Tirsdag meldte NAV om at så mange som 9,6 prosent av alle nordmenn går på uførepensjon, mot 9,5 prosent i samme periode i fjor. Økningen i antall uføre er aller størst blant kvinner, men det er spesielt unge uføre som bekymrer både regjeringen og opposisjonen.

I mai uttalte Torbjørn Røe Isaksen (H) at antall unge uføre er en fallitterklæring til regjeringen. Han påpekte at det var spesielt alvorlig at mange 20-åringer ble varig uførepensjonister.

Les også:

– NAV skal ikke overprøve legens avgjørelse

Departementet urolig over økning i ledighet

– Andelen var høyere

Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV og medlem av Arbeids- og sosialkomiteen, mener høyresiden ikke tar høyde for at andelen uføre var høyere da de hadde makten.

– Per dags dato er andelen uføre lavere enn da Høyre satt med makten. Jeg registrerer at høyresiden forsøker å skape trygdepanikk i et forsøk på å få kuttet ytelsene, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: NAV betaler årlig ut 1,5 milliarder for mye

I 2005 lå andelen uføre i alderen 25 til 29 år på 1,5 prosent, mens i 2012 er andelen 1,5 også prosent. I aldersgruppen 20 til 24 år var andelen uføre 0,9 prosent i 2005, og 1,5 prosent i 2012.

Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: NTB scanpixTorbjørn Røe Isaksen (H). Foto: NTB scanpix

– Jeg advarer sterk mot trygdepanikk. Det er strenge regler for å få trygd, som det er ingen grunn til å stramme inn på. Vi mener at det bør bli tilrettelagt for at flere skal komme tilbake i jobb, og dessuten må arbeidslivet slutte å diskriminere, sier Andersen.

Hun mener debatten heller bør dreie seg om å gjøre livene til de unge uføre enklere.

– Det finnes ikke et menneske som ønsker å havne på uføretrygd. Det lønner seg verken økonomisk eller sosialt, sier Andersen.

Les også: Bjurstrøm ber Nav-kontorer skjerpe seg

– Nei, det er den ikke

Torbjørn Røe Isaksen påpeker at det har vært en omlegging i systemet siden Høyre satt i regjering med Kristelig Folkeparti og Venstre frem til 2005.

– Statistikken SV viser til når de snakker om at andelen var høyere da vi hadde makten er ikke representativ. Bondevik-regjeringen skilte ikke på permanente og midlertidige uføre. Nå har de midlertidige uføre blitt satt på arbeidsavklaring, og er dermed ikke med i uførestatisikken, sier han.

Røe Isaksen mener derfor ikke tallene er sammenlignbare, og at sammenligning av antall tapte årsverk ville vært gitt et bedre bilde av virkeligheten.

– Jeg synes det er rart at regjeringen taler med to tunger. Arbeidsministeren har uttalt at hun er bekymret for økningen, men det er ikke Andersen, vel, henne om det, sier Isaksen.  

Les også: Uføre kan få 30.000 mer enn de som jobber

Han poengterer at Høyre anser antallet unge uføre som en av Norges største velferdsutfordringer.

– Stadig flere unge faller ut eller kommer aldri inn i arbeidslivet. Etter syv år med rødgrønt styre trenger vi nye ideer og bedre løsninger. Vi må stille det grunnleggende spørsmålet: Hvorfor skal for eksempel en psykisk lidelse når man er 25 automatisk gjøre at man også regnes som ufør som 35-, 45- og 55-åring? I utgangspunktet bør bare de aller mest alvorlige lidelsene gi rett til permanent uføretrygd.

Les også:

Studenter risikerer å leve som minstepensjonister

Gulrøtter får flere uføre i arbeid

Les flere økonominyheter

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært