Meny

Rieber-salget: - Det er fryktelig vemodig

Trist sorti - Hovedaksjonær og styremedlem Fritz Rieber i Rieber & Søn (t.h.), med styreleder og hovedaksjonær Stein Erik Hagen i Orkla, på dagens pressekonferanse. Foto: Varfjell, Fredrik

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med blandede følelser var det en svært ubekvem Fritz Rieber som mandag tok farvel med bedriften som har vært i familiens eie i 173 år. - Et riktigere tidspunkt nå enn tidligere, sier han til DN.no

Mandag morgen ble det klart at næringsmiddel- og merkevarekonsernet Rieber & Søn i en avtale som priser selskapet til 6,1 milliarder kroner blir en del av Orkla.

- Blandede følelser

Dermed forsvinner den tradisjonsrike bedriften fra familien Riebers eie og etter all sannsynlighet bort fra Oslo Børs som selvstendig selskap.

I dag var det styremedlem og Rieber-familiens representant, Fritz Rieber, som hadde den tunge byrden med å fortelle at handelsselskapet og eddikfabrikken som forfedrene han er oppkalt etter etablerte i Bergen i 1839, er solgt.

- Det er med svært blandede følelser vi mener at Orkla nå vil være den beste eieren av virksomhetene i Rieber & Søn fremover. Det å gi opp eierskapet til en bedrift som har vært eid av familien i 173 år er ikke lett. Vi som hovedeier av Rieber & Søn mener at det Orkla vi i dag ser konturene av - et Orkla med fokus på merkevarer - vil være en god mor for våre virksomheter, sier Rieber.

Han peker på at Orkla overtar en virksomhet som er fulle av kraft og ønsker videre vekst og utvikling, samtidig som selskapets resultater den senere tiden viser at merkevaregiganten sliter med å få det til i flere markeder.

Spesielt ser Rieber potensial i Tsjekkia, men han er også tydelig på at en sterk posisjon i hjemmemarkedet er kritisk for å lykkes ute.

- Vemodig

Men, selv om han omtaler Orkla-konsernet som en «ideell partner», avslører kroppsspråket hans, med armene sammeknyttet og i kors, at situasjonen er ytterst ubekvem.

- Det er fryktelig vemodig, sier Rieber til DN.no.

Han peker på at det å oppgi eierskapet og å erkjenne at andre er bedre i stand til å ivareta selskapet har vært vanskelig, og noe som man har trengt tid på for å modnes.

Riktigere tidspunkt

Hva var det som gjorde at et salg kom i stand nå, og ikke har vært mulig tidligere?

- Det er industrielt riktig slik som vi ser det. Vi gikk igjennom en tilsvarende prosess (som Orkla , journ.anm) rundt årtusenskiftet der vi gikk fra mer konglomerat til en mer fokusert virksomhet , og vi ser nå sterkere konturer av det Orkla vil gjøre. Sånn sett så var det kanskje et riktigere tidspunkt nå enn tidligere, sier Rieber.

Kanskje ikke farvel Nå tikker det snart inn rundt 5,5 milliarder kroner på kontoen til familien for deres 90,11 prosent av aksjekapitalen. Rieber har ingen konkrete eller nye planer på trappene for hva kapitalen skal brukes til.

- Det får vi eventuelt komme tilbake til. Vi driver jo en stor virksomhet enten det er eiendom, shipping eller andre selskaper så det blir nok ikke den største endringen, sier han.

Er det familiens definitive farvel til konsumvare-virksomhet?

- Nei, det får vi vel se på etterhvert, når vi er ferdige med dette.

Les også:

- Vi har ingen problemer med å regne hjem dette

- Stolt og ydmyk

Avmålt mottagelse av Orklas Rieber-oppkjøp

Orkla kjøper Jordan for 1,2 mrd

Svakere enn ventet fra Orkla

Privatøkonomi
Populært