Meny

- Norge har verdens dyreste bensin

TOPPER LISTE: Ifølge en amerikansk undersøkelse har Norge den dyreste bensinen i verden. (Foto: NTb scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske bilister betaler i gjennomsnitt 15,90 kroner for en liter bensin, og det er mest i hele verden, viser en ny oversikt.

Bensinprisen er en het potet i Norge, og det forblir den trolig en god stund fremover også.

På en fersk oversikt fra det amerkanske markedsdatabyrået Bloomberg havner Norge på en suveren førsteplass blant de 60 landene som har blitt undersøkt.

Så var det historien

Greit nok, Norge har et av verdens høyeste inntekstnivåer. I tillegg er bensin- og dieselprisene her til lands er kraftig påvirket av statlige skatter og avgifter, men senest i slutten av mars konkluderte en rekke eksperter likevel at bensinen i Norge ikke er dyr.

Dette ble basert på utviklingen i det norske lønnsnivået satt opp mot utviklingen i bensinsprisene, som igjen ble underbygd med utregninger gjort av Statistisk Sentralbyrå som viser at nordmenn i 2012 bruker en rekordliten andel av lønna på bensin.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, uttalte i den forbindelse at han mener det norske folk har blitt lurt til å tro at vi har høye bensinpriser.

– Vi har nesten aldri måtte jobbe så lite for å kjøre så langt som vi gjør nå. I tillegg er bilene blitt mer bensingjerrige slik at du kommer lenger på en liter, var Hermstad dom til Framtidens egne nettsider.

Se også: Her er han en hårsbredd fra døden på bensinstasjon

Sponser egne innbyggere

Men ifølge den siste oversikten fra Bloomberg havner vi altså på topp med 15,90 kroner. Etter Norge følger Tyrkia og Israel med henholdsvis 14,87 og 14,59 kroner.

Så hvordan ser det ut i den andre enden av skalaen? I Venezuela slipper landets innbyggere unna med behagelige 12 øre literen, noe som igjen henger sammen med at regjeringen faktisk subsidierer sine egne innbyggeres bensinforbruk.

Men så var det Norge da. I juli økte bensinprisen fire ganger på en uke, og kunne således oppleves som en lite gunstig måned for norske bilister.

For øyeblikket ligger den såkalte listeprisen på 98 blyfri på 15,81 kroner, 95 blyfri ligger på 15,41 og diesel på 14,08 kroner per liter.

Listeprisen er forøvrig den maksimale prisen en bensinstasjon i en bensinstasjonskjede kan ta for bensinen, men lokal konkurranse gjør imidlertid at de faktiske prisene som stasjonene tar havner under den offisielle listeprisen.

Så da var vi her igjen. Bensin i Norge; dyrt eller billig?

Les også:

- Én rekecocktail gir like mye CO2-utslipp som 90 liter bensin

Lager bensin av bæsj


Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært