Meny

Røkkes gullskip

Foto: Fartein Rudjord

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Inge Røkkes Aker vil tjene over én milliard på å leie ut skipet "Aker Wayfarer".

For leietaker Aker Solutions, der Røkke har med staten på eiersiden, er ikke skipet like gullkantet, skriver Dagens Næringsliv.

AdTech Ad

«Aker Wayfarer» er i ferd med å bli en gullgruve for Aker og Røkke. Det var Aker Solutions som opprinnelig bestilte båten. Men våren 2009 ble skroget og byggekontrakten solgt til Aker. Hensikten var at Aker skulle bygge skipet og leie det ut til Aker Solutions. På den måten slapp Aker Solutions risikoen med å bygge skipet og slapp å ha finansieringsforpliktelsen på egen balanse. Aker Solutions skulle videreleie skipet til potensielle kunder i oljebransjen. Aker betalte drøyt 200 millioner kroner for skrog og byggekontrakten - som var kostpris. Men samtidig betalte Aker Solutins forskuddsleie på skipet på 310 millioner kroner.

Les også: – Lureri hvis Røkke slipper forpliktelser i Finnmark

Tjener fett

Byggingen av skipet ble finansiert ved hjelp av byggelån fra verftet. Lånet ble refinansiert ved levering høsten 2010 med lån i Eksportfinans.

Fra levering av skipet får Aker stabile leieinntekter i ti år frem til høsten 2020. Leien, inkludert forskuddsleien, er på 2,4 milliarder kroner. Overskuddet fra å leie ut "Aker Wayfarer" blir rundt 1,2 milliarder kroner.

Aker Solutions har hatt et samlet driftsunderskudd på 200 millioner kroner på å leie båten i 2010 til 2011. Også i 2012 blir det underskudd.

– Slik vi opererer båten i dag (...), er det krevende å tjene penger. Vi har ikke tjent penger på båten i første halvår, sier finansdirektør Leif Borge til DN.

Les også: Trond Giske nærmest ber om unnskyldning fra Røkke.

Les flere økonominyheter

Privatøkonomi
Populært