Meny

Varsler tvangssalg av luksushytte

SALG: Hytta til Jan Tore Strømme på Bærøy i Kragerø. (Foto: Sondre Steen Holvik / Sondre Steen Holvik)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet til den skattesviktiltalte oljemegleren er konkurs. Nå kan også hytten i Kragerø ryke for mannen som har levd et liv i luksus.

For noen år siden var Jan Tore Strømme (51) inne i varmen som styremedlem i to av John Fredriksens sentrale selskaper. Nå jages oljemegleren fra Skien av politi, skattemyndigheter og bostyrere, skriver Dagens Næringsliv.

I september må han møte i retten. Der risikerer han å bli dømt til flere års fengsel for skattesvik, økonomisk utroskap og heleri. Strømme har hele tiden avvist straffskyld, men i Fredriksen-styrene er han ikke lenger velkommen.

Siste nedtur for oljemegleren, som nå er bosatt i Monaco, er konkurs i hans mest sentrale norske selskap, Prime Energy Fuel Brokers.

Les også: Tiltalt megler lever i luksus i Monaco

Gjennom dette selskapet drev Strømme tidligere megling av råolje fra lokaler på Lysaker.

Selskapet eier også flere eiendommer i Norge. Disse har bostyrer Kim Friis-Møller i Kco Advokater nå tatt kontroll over. Øverst på listen står en eksklusiv hytte i Kragerø.

Solgte til skatteparadis

Hytta ble i mars i fjor registrert solgt for 13 millioner kroner til selskapet Westban International Ltd., til tross for at politiet i Telemark og kemneren i Asker og Bærum hadde tatt utlegg i eiendommen. Hvem som står bak Westban, er uklart for bostyrer.

Selskape skal være registrert i et av verdens mest lukkede skatteparadiser, De britiske Jomfruøyene.

– Er hytta solgt til markedspris, og er kjøpesummen gjort opp? Er transaksjonen proforma? Er den omstøtelig? Dette er en overføring jeg vil se nærmere på, konkluderer Friis-Møller til Dagens Næringsliv.

Handelsbanken, som har et registrert pant på 18 millioner kroner i fritidseiendommen, har også engasjert seg i saken.

Les også: Full stopp for norsk tungtransport i Sverige

Polititabbe

Det er ikke første gang Strømme selger en verdifull eiendom til et selskap det er vanskelig å finne informasjon om.

Strømme eide praktvillaen Blichfeldtgården på Falkum i Skien. Politiet forsøkte å ta hefte i eiendommen, men gjorde en tabbe. Hefte ble tatt i feil gårds- og bruksnummer. Da politiet skulle rette opp feilen, var det for sent. Strømme hadde våren 2010 solgt Blichfeldt-gården til det mystiske selskapet Kentlake Holdings Ltd.

Skattekrim mener Strømme har unndratt over 60 millioner kroner fra beskatning i Norge. Statsadvokaten i Vestfold og Telemark har tiltalt 51-åringen for grovt skattesvik, grov økonomisk utroskap og grovt heleri. Strafferammen er inntil 12 års fengsel.

Les også:

Når tar oljen slutt?

Denne må Norge behandle for sjuende år på rad


Les flere økonomisaker

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært