Meny

Når tar oljen slutt?

PÅ DYPT VANN: Brage-feltet skulle egentlig stenge i 2006. Men nå vil det ned i 11.000 meters dyp. Det antas at det vil være i drift fram til 2025, ifølge Oilinfo.no. (FOTO: Roger Hardy / Samfoto / NTB scanpix)

Oljen tar slutt om 20 år, sier noen. Andre igjen sier det finnes mye mer. Hvem har rett? Og hva slags energi skal vi bruke når oljealderen er over?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye energien er her allerede
Flere teknologier og drivstoff vil være aktuelle som erstattere for oljen. Mye av teknologien finnes allerede.


– Elbiler er populært, og hvis den utviklingen fortsetter vil strøm være en god erstatter for persontrafikken. Men batterikapasiteten er ennå ikke god nok til å kunne brukes til storskalatransport, fly og skipstransport. Bruk av biodrivstoff er også aktuelt, sier forskningsleder Bjørn Harald Bakken ved SINTEF Energi.

Ifølge journalist Alf Reidar Jacobsen er 40 prosent av Brasils drivstoff laget av etanol fra sukkerrør. Utfordringen er at biodrivstoffproduksjonen ikke må stjele landområder som ellers ville gå til matproduksjon.

Hydrogen er også aktuelt, hvis man ikke produserer dette fra fossile ressurser. Kari Espegren, seksjonsleder for fagområdet energisystemanalyse ved Institutt for energiteknikk (IFE), kjører allerede IFEs hydrogenbil.

– Denne teknologien har vært aktuell lenge, og i dag testes hydrogensystemer seriøst ut flere steder.

Hun tror også at det ikke vil komme én energiform som skal erstatte oljen, men at det blir flere typer systemer og teknologier. Mange finnes allerede.

– Jeg er ikke spesielt bekymret for energisituasjonen i framtiden, men jeg mener det er helt nødvendig at vi satser på forskning og utvikling av fornybar energi. Norge må benytte de fortrinnene vi har til å satse på utvikling av havenergi. Det er et spørsmål om politisk vilje, sier hun.

Norge er avhengig av oljen

* Den norske oljevirksomheten har de siste 40 årene gitt Norge 9000 milliarder kroner i inntekt. Oljen er hjertet i verdensøkonomien, sier olje- og energijournalist Alf Reidar Jacobsen.

* I 2010 sto petroleumssektoren for 21 prosent av Norges samlede verdiskapning. Oljevirksomheten er 15 ganger større enn den samlede verdiskapningen i primærnæringene.

* Inntektene fra oljevirksomheten ble vurdert til 4124 milliarder kroner i 2011.

* Inntektene fra oljevirksomheten overføres til Statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet. I 2011 ble det overført 271 milliarder kroner. Verdien av fondet er 3312 milliarder kroner, det tilsvarer 650.000 kroner per nordmann. Fondet investerer blant annet i mange oljeselskaper og statsobligasjoner.

* Staten fikk i 2011 13,35 milliarder kroner i inntekt gjennom eierskapet i Statoil. Staten eier 67 prosent av aksjene.

(Kilde: Fakta Norsk Petroleumsvirksomhet 2012, Norges Bank)

Olje- og energiministeren Ola Borten Moe er godt fornøyd med fjorårets enorme oljefunn og med den nye delelinjeavtalen Norge har inngått med Russland, en avtale som skal gi Norge hele 87.000 kvadratkilometer ny sokkel.

Nå skal det letes etter mer olje, skriver han i forordet til Olje- og energidepartementets publikasjon «Fakta Norsk Petroleumsvirksomhet 2012». Men produksjonen kommer til å bli mindre med årene, og vi vet ikke helt hvor lenge oljealderen vil vare.

Les også: Venstre frykter lønnsveksten i oljeindustrien

Helt siden den første oljebrønnen ble boret – 21 meter dypt i Pennsylvania i USA i 1859 – har folk spekulert i når oljen tar slutt.

Teorien om såkalt «peak oil» – det vil si at oljeproduksjonen når et maksimumsnivå før den går ned – ble lansert i 1956. Det skriver journalist Alf Reidar Jacobsen i sin nye bok «Mellom to onder».

Slutten på billig olje

Geologen og fysikeren M. King Hubbert mente allerede på 1950-tallet at verken olje eller gass ville vare evig og at med det tempoet oljen ble hentet opp, ville vi tømme oljefeltene. Han anslo at USAs oljeproduksjon ville starte å synke i 1965, og seks år etterpå merket USA at produksjonen av oljen sank.

Fra år 2000 har oljeproduksjonen i Nordsjøen gått ned, samtidig har både verdens befolkning og oljekonsumet økt. En av dem som støtter teorien om at oljeproduksjonen når et maksimum er Kjell Aleklett, professor i fysikk ved Uppsala universitet og leder av Association for the study of Peak oil & Gas. Han ga i år ut boken «Peeking at peak oil».

Les også: Statoil tar seismikk-pause for makrellens skyld

– Oljen er en væske som finnes i grunnen. Produksjonen styres ikke av økonomiske lover, men av fysiske lover. Hvert oljefelt kommer til å ha en maksimal produksjon, som siden blir mindre til det ikke er lønnsomt å produsere mer. Og det vil ta slutt. Vi kommer til å finne flere felt i Nordsjøen eller ved Nordpolen, og leke oss med tanken på hvor mange fat disse vil gi. Men disse feltene vil bare gi oss den oljen vi trenger i noen få dager eller måneder, sier professoren.

Aleklett mener EU-krisen også er et oljeproblem:

– Dagens oljepris ligger på rundt 100 dollar per fat, mot 25 dollar for ti år siden. Det betyr ekstra kostnader for industrien som ikke øker sin eksport i takt med oljeprisen. Vi er bakpå, påpeker han.

Nok olje til 54 års forbruk

Oljeselskapene er riktignok langt mer positive. Oljeselskapet Lundins utforskningssjef, Hans Christen Rønnevik, fant i 2010 det som i fjor ble dokumentert til å være et gigantisk oljefunn, bare få meter fra stedet hvor franske Elf hadde boret uten å lykkes.

Lundin mener at feltet kan være i produksjon fram til 2050, at det vil kunne gi mellom 1,7 og 3,3 milliarder fat olje og at feltet er at av de fem største funnene på norsk sokkel noensinne. Rønnevik mener at kritikernes spådommer om oljealderens endelikt kunne blitt en selvoppfyllende profeti om myndighetene ikke hadde åpnet opp for nye oljeselskap.

– Det fallet vi har hatt i oljeproduksjonen rundt år 2000 var et resultat av lite leteaktivitet heller enn hva slags ressursgrunnlag man hadde, sier Rønnevik.

Les også: Rekordstore inntekter fra statens oljevirksomhet

Han mener at myndighetenes politiske vilje til å la oljeselskapene få lete er positiv.

– De siste årenes leting har resultert i ett stort og flere betydelige funn, og optimismen er tilbake i norsk oljevirksomhet. Det nytter ikke å bruke historiske analyser eller å regne seg fram til hvor mye som finnes. Man må ha en forståelse av hva som finnes i undergrunnen og våge å utfordre det ukjente. Men vi trenger en kontinuitet i utforskningen, påpeker han.

Ny energi

Verdens oljereserver vil holde i 54,2 år fra utgangen av 2011, ifølge BPs årlige statistikk. Det er ikke så lenge til. Rønnevik er likevel energioptimist:

– Vi vil klare å finne nye energiformer, sier utforskningssjefen.

Det tror også Alf Reidar Jacobsen. Problemet er bare at det vil ta tid å utvikle noe som erstatter oljens mange egenskaper.

– En ting er å utvikle ny energi, men det kan ta 20 år å legge om til ny energi. Tenk på hva det vil koste å bygge om bilindustrien. De store sosiale konfliktene finnes i den tredje verden. Hva vil de gjøre når tilgangen på billig energi minsker, og hva vil de rike landene gjøre for å beskytte seg? spør forfatteren.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:44 Enighet om ny regjering i Danmark00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Nederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Huawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»
Siste nytt
01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:44VerdenEnighet om ny regjering i Danmark00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41PolitikkMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NæringslivBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenNederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHuawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»
Populært