Når tar oljen slutt?

PÅ DYPT VANN: Brage-feltet skulle egentlig stenge i 2006. Men nå vil det ned i 11.000 meters dyp. Det antas at det vil være i drift fram til 2025, ifølge Oilinfo.no. (FOTO: Roger Hardy / Samfoto / NTB scanpix)

Oljen tar slutt om 20 år, sier noen. Andre igjen sier det finnes mye mer. Hvem har rett? Og hva slags energi skal vi bruke når oljealderen er over?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye energien er her allerede
Flere teknologier og drivstoff vil være aktuelle som erstattere for oljen. Mye av teknologien finnes allerede.


– Elbiler er populært, og hvis den utviklingen fortsetter vil strøm være en god erstatter for persontrafikken. Men batterikapasiteten er ennå ikke god nok til å kunne brukes til storskalatransport, fly og skipstransport. Bruk av biodrivstoff er også aktuelt, sier forskningsleder Bjørn Harald Bakken ved SINTEF Energi.

Ifølge journalist Alf Reidar Jacobsen er 40 prosent av Brasils drivstoff laget av etanol fra sukkerrør. Utfordringen er at biodrivstoffproduksjonen ikke må stjele landområder som ellers ville gå til matproduksjon.

Hydrogen er også aktuelt, hvis man ikke produserer dette fra fossile ressurser. Kari Espegren, seksjonsleder for fagområdet energisystemanalyse ved Institutt for energiteknikk (IFE), kjører allerede IFEs hydrogenbil.

– Denne teknologien har vært aktuell lenge, og i dag testes hydrogensystemer seriøst ut flere steder.

Hun tror også at det ikke vil komme én energiform som skal erstatte oljen, men at det blir flere typer systemer og teknologier. Mange finnes allerede.

– Jeg er ikke spesielt bekymret for energisituasjonen i framtiden, men jeg mener det er helt nødvendig at vi satser på forskning og utvikling av fornybar energi. Norge må benytte de fortrinnene vi har til å satse på utvikling av havenergi. Det er et spørsmål om politisk vilje, sier hun.

Norge er avhengig av oljen

* Den norske oljevirksomheten har de siste 40 årene gitt Norge 9000 milliarder kroner i inntekt. Oljen er hjertet i verdensøkonomien, sier olje- og energijournalist Alf Reidar Jacobsen.

* I 2010 sto petroleumssektoren for 21 prosent av Norges samlede verdiskapning. Oljevirksomheten er 15 ganger større enn den samlede verdiskapningen i primærnæringene.

* Inntektene fra oljevirksomheten ble vurdert til 4124 milliarder kroner i 2011.

* Inntektene fra oljevirksomheten overføres til Statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet. I 2011 ble det overført 271 milliarder kroner. Verdien av fondet er 3312 milliarder kroner, det tilsvarer 650.000 kroner per nordmann. Fondet investerer blant annet i mange oljeselskaper og statsobligasjoner.

* Staten fikk i 2011 13,35 milliarder kroner i inntekt gjennom eierskapet i Statoil. Staten eier 67 prosent av aksjene.

(Kilde: Fakta Norsk Petroleumsvirksomhet 2012, Norges Bank)

Olje- og energiministeren Ola Borten Moe er godt fornøyd med fjorårets enorme oljefunn og med den nye delelinjeavtalen Norge har inngått med Russland, en avtale som skal gi Norge hele 87.000 kvadratkilometer ny sokkel.

Nå skal det letes etter mer olje, skriver han i forordet til Olje- og energidepartementets publikasjon «Fakta Norsk Petroleumsvirksomhet 2012». Men produksjonen kommer til å bli mindre med årene, og vi vet ikke helt hvor lenge oljealderen vil vare.

Les også: Venstre frykter lønnsveksten i oljeindustrien

Helt siden den første oljebrønnen ble boret – 21 meter dypt i Pennsylvania i USA i 1859 – har folk spekulert i når oljen tar slutt.

Teorien om såkalt «peak oil» – det vil si at oljeproduksjonen når et maksimumsnivå før den går ned – ble lansert i 1956. Det skriver journalist Alf Reidar Jacobsen i sin nye bok «Mellom to onder».

Slutten på billig olje

Geologen og fysikeren M. King Hubbert mente allerede på 1950-tallet at verken olje eller gass ville vare evig og at med det tempoet oljen ble hentet opp, ville vi tømme oljefeltene. Han anslo at USAs oljeproduksjon ville starte å synke i 1965, og seks år etterpå merket USA at produksjonen av oljen sank.

Fra år 2000 har oljeproduksjonen i Nordsjøen gått ned, samtidig har både verdens befolkning og oljekonsumet økt. En av dem som støtter teorien om at oljeproduksjonen når et maksimum er Kjell Aleklett, professor i fysikk ved Uppsala universitet og leder av Association for the study of Peak oil & Gas. Han ga i år ut boken «Peeking at peak oil».

Les også: Statoil tar seismikk-pause for makrellens skyld

– Oljen er en væske som finnes i grunnen. Produksjonen styres ikke av økonomiske lover, men av fysiske lover. Hvert oljefelt kommer til å ha en maksimal produksjon, som siden blir mindre til det ikke er lønnsomt å produsere mer. Og det vil ta slutt. Vi kommer til å finne flere felt i Nordsjøen eller ved Nordpolen, og leke oss med tanken på hvor mange fat disse vil gi. Men disse feltene vil bare gi oss den oljen vi trenger i noen få dager eller måneder, sier professoren.

Aleklett mener EU-krisen også er et oljeproblem:

– Dagens oljepris ligger på rundt 100 dollar per fat, mot 25 dollar for ti år siden. Det betyr ekstra kostnader for industrien som ikke øker sin eksport i takt med oljeprisen. Vi er bakpå, påpeker han.

Nok olje til 54 års forbruk

Oljeselskapene er riktignok langt mer positive. Oljeselskapet Lundins utforskningssjef, Hans Christen Rønnevik, fant i 2010 det som i fjor ble dokumentert til å være et gigantisk oljefunn, bare få meter fra stedet hvor franske Elf hadde boret uten å lykkes.

Lundin mener at feltet kan være i produksjon fram til 2050, at det vil kunne gi mellom 1,7 og 3,3 milliarder fat olje og at feltet er at av de fem største funnene på norsk sokkel noensinne. Rønnevik mener at kritikernes spådommer om oljealderens endelikt kunne blitt en selvoppfyllende profeti om myndighetene ikke hadde åpnet opp for nye oljeselskap.

– Det fallet vi har hatt i oljeproduksjonen rundt år 2000 var et resultat av lite leteaktivitet heller enn hva slags ressursgrunnlag man hadde, sier Rønnevik.

Les også: Rekordstore inntekter fra statens oljevirksomhet

Han mener at myndighetenes politiske vilje til å la oljeselskapene få lete er positiv.

– De siste årenes leting har resultert i ett stort og flere betydelige funn, og optimismen er tilbake i norsk oljevirksomhet. Det nytter ikke å bruke historiske analyser eller å regne seg fram til hvor mye som finnes. Man må ha en forståelse av hva som finnes i undergrunnen og våge å utfordre det ukjente. Men vi trenger en kontinuitet i utforskningen, påpeker han.

Ny energi

Verdens oljereserver vil holde i 54,2 år fra utgangen av 2011, ifølge BPs årlige statistikk. Det er ikke så lenge til. Rønnevik er likevel energioptimist:

– Vi vil klare å finne nye energiformer, sier utforskningssjefen.

Det tror også Alf Reidar Jacobsen. Problemet er bare at det vil ta tid å utvikle noe som erstatter oljens mange egenskaper.

– En ting er å utvikle ny energi, men det kan ta 20 år å legge om til ny energi. Tenk på hva det vil koste å bygge om bilindustrien. De store sosiale konfliktene finnes i den tredje verden. Hva vil de gjøre når tilgangen på billig energi minsker, og hva vil de rike landene gjøre for å beskytte seg? spør forfatteren.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:17 Stor leteaksjon etter savnet mann på Sotra10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:51 Slalåmen i Val d'Isère utsatt to timer09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:31 Sudans tidligere diktator venter på dommen09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat08:00 Hoppdronningens legendejakt07:37 Geolog skal undersøke steinraset på E18 i Larvik07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35 Klimaforhandlingene er på overtid06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen
Siste nytt
10:17NorgeStor leteaksjon etter savnet mann på Sotra10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:51SportSlalåmen i Val d'Isère utsatt to timer09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:31VerdenSudans tidligere diktator venter på dommen09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat08:00SportHoppdronningens legendejakt07:37NorgeGeolog skal undersøke steinraset på E18 i Larvik07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35VerdenKlimaforhandlingene er på overtid06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen
Populært