Studenter risikerer å leve som minstepensjonister

RISIKO: Blir man varig ufør i løpet av studietiden, har det store konsekvenser for framtiden. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
RISIKO: Blir man varig ufør i løpet av studietiden, har det store konsekvenser for framtiden. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir du ufør som student, må du klare deg med 200.000 kroner i året - resten av livet. Frp vil øke uførepensjonen for ungdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA:
Tall og info fra Nav per mai 2012 (uførepensjon) og juli 2012 (AAP)
  • 3 prosent av alle uføre er yngre enn 30 år og antallet øker.
  • 17 prosent av alle som mottar kortvarige uføreytelser (AAP) er yngre enn 30 år.
  • Antall uførepensjonister under 30 år er 9500 personer og det økte med 860 nye siste år.
  • Mottagere av kortvarige uføreytelser (AAP) yngre enn 30 år er 28 500 personer.
  • Totalt antall utbetalinger til kortvarige uføreytelser (AAP) er 168 600.
  • Totalt antall uførepensjonister er 311 200 personer.

Folketrygdens regler gjør at studenter som blir varig uføre i studietiden, må leve som minstepensjonister, med 200.000 kroner i året - resten av livet. Det er langt mindre enn de fleste studenter regner med å tjene etter studiene.

– Jeg tror at mange ikke er klar over hvilket inntektsnivå du kan forvente fra folketrygden for resten av livet hvis du blir varig uføre under studiene og rett etter. 200.000 kroner er ikke mye å rope hurra for. Studenter har forventninger om helt andre lønnsnivåer enn dette etter studiene, sier Kristin Myrmo, pensjonsøkonom i SpareBank 1, til ABC Nyheter.

Hun påpeker at Folketrygdens regler ikke tar hensyn til at studenter vil ha høyere inntekt etter studiene.

– Dermed havner studenter i dette «hullet» hvor resultatet kan bli svært lav inntekt resten av livet hvis de blir varig uføre under studiene, sier Myrmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Studiestøtten er rekordlav

BSU-renter skal regnes som inntekt

Kristin Myrmo Pensjonsøkonom i SpareBank 1. Foto: SpareBank1Kristin Myrmo Pensjonsøkonom i SpareBank 1. Foto: SpareBank1

Vil øke uførepensjonen

Mette Hanekamhaug (Frp), stortingsrepresentant og medlem av Kirke- og utdannings- og forskningskomiteen, mener uførepensjonen for ungdom bør økes.

– Vi har tatt til orde for å øke uførepensjonen for ungdom under 24 år. I tillegg mener vi at man bør opptjene pensjonspoeng også mens man studerer, sier hun til ABC Nyheter.

Dersom studenter hadde tjent opp nok pensjonspoeng, ville det totale beløpet de fikk utbetalt om de ble uføre under studiene blitt høyere enn 200.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hanekamhaug mener imidlertid ikke det er riktig om det var slik at studenter fikk uføretrygd basert på hvilket studieløp de har valgt. Altså, om en legestudent som ble varig ufør, skulle få mer enn en som studerte sykepleie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens system forskjellsbehandler ikke studenter ut i fra studieløp, og slik bør det også være. Å begynne på et lengre studium er en risiko å ta, men man kan ikke gjøre forskjell på lengden når det gjelder uførepensjon, sier hun.

Les også: Dette er mer lønnsomt enn å betale på boliglånet

Må betale Lånekassen 47.000 for å bo med kjæresten

Mulig å sikre seg

Myrmo i SpareBank1 mener det offentlige burde hatt en ordning som sikret studenter mot uførhet under studiene, på samme måte som yrkesskadeforsikring.

Mette Hanekamhaug synes det er lurt med uføreforsikring for studenter. Foto: NTB scanpixMette Hanekamhaug synes det er lurt med uføreforsikring for studenter. Foto: NTB scanpix

Siden dette ikke finnes oppfordrer hun alle studenter til å tegne uføreforsikring.

– Det burde være en selvfølge for studenter og ikke minst foreldre til studenter å sørge for at de tetter dette ”hullet” i folketrygden ved å kjøpe en forsikring ved studiestart som gir utbetaling ved varig uførhet, sier Myrmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Hanekamhaug mener uføreforsikring er lurt for studenter.

–Jeg synes uføreforsikring er et veldig godt supplement. Staten skal tilby et grunnbeløp og sikkerhetsnett, og så er det opp til hver enkelt om de ønsker forsikring utover det.

Kunnskapsdepartementet har ikke hatt anledning til å kommentere saken.

Les også: Lånekassen hindrer unge fra å kjøpe bolig

Regjeringen snur i BSU-saken

Les flere økonominyheter