Norge mot EUs sel-forbud:

Millionene og månedene ruller i Norges sel-strid mot EU

EU-forbud mot handel med selskinn og andre produkter, er klaget inn for WTO. Der avfinner Norge seg med at lite skjer. Foto: NTB scanpix.
EU-forbud mot handel med selskinn og andre produkter, er klaget inn for WTO. Der avfinner Norge seg med at lite skjer. Foto: NTB scanpix.

15 måneder etter at Verdens handelsorganisasjon WTO vedtok å reise Norges klage mot EU i striden om selfangst, står prosessen dønn stille. I mellomtida renner millionfakturaer inn fra et sveitsisk advokatfirma som bistår Norge i selstriden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15 måneder etter at Verdens handelsorganisasjon WTO vedtok å dømme i tvisten Norge har reist mot EUs sel-forbud, er det ikke engang oppnevnt medlemmer til det såkalte panelet som skal ta stilling til Norges klage.

Det slår Norge seg til ro med, og har heller ikke krevd noen frist for å få et panel på plass, får ABC Nyheter opplyst i Utenriksdepartementet.

I mellomtida innhenter Utenriksdepartementet løpende advokatbistand fra firmaet Sidley Austin LLP i Genève i selstriden som føres for WTO.

Hittil er det ifølge Utenriksdepartementet ubetalt 9 millioner i advokathonorar i selsaken.

Bare for perioden 1. mars-31. mai 2012 fakturerte Sidley 32.515 dollar, 195.000 kroner.

EU forbød handel med selprodukter

Bakgrunnen for striden er at EU våren 2009 fattet EU et vedtak som sterkt provoserte den norske regjeringen:

Forbud mot handel med selskinn og andre selprodukter.

Les: - Truer Norges handlefrihet, sier Helga Pedersen.

UD: - Ikke uthaling

Utenriksdepartementet avviser at det som skjer, er uthaling.

- På forsommeren 2011 ble Norge og Canada enige med EU om å utsette prosessen med valg av medlemmer som skal sitte i tvisteløsningspanelet i WTO inntil videre. Dette er ikke å anse som en uthaling fra noen av partenes side. Fra norsk side var dette av interesse for å bruke mer tid på å forberede saken, skriver kommunikasjonsrådgiver Hanne Melfald i en epost som kommentar til artikkelen.

- Det innebærer betydelig og krevende arbeid å være part i en tvistesak i WTO. Fra norsk side har vi begrensede ressurser til å gjøre dette arbeidet uten ekstern bistand. Vi har derfor valgt å benytte advokatbistand fra Sidley Austin LLP, som er et av verdens fremste advokatfirmaer med ekspertise på nettopp WTO-rett, fortsetter hun.

- Lar selen spise fisken

Stillstanden i prosessen får Norges Fiskarlag til å reagere. For mens tida går, dør kua på båsen.

- Selnæringa i seg sjøl er ikke det viktigste. Det viktigste nå er at bestanden av sjøpattedyrene får vokse uhindra og beskatte fiskeriressursene, sier Fiskarlagets leder Reidar Nilsen til ABC Nyheter.

Les også: Støre vil minne EU om hvor mye fisk selen spiser.

-Man lar selene spise opp maten verden trenger. Det er det som er alvoret, sier Nilsen.

Sterk misnøye i Fiskarlaget

- Det er derfor det er kritikkverdig både av EU, som har latt seg styre av miljøvernorganisasjonene, og UD som ikke gjør særlig mye, sier Reidar Nilsen.

- Det burde ikke være så vanskelig å få nedsatt et sånt panel, mener han.

- Farlig presedens

- Hvis EU vedtar et bredt forbud mot handel med selprodukter, vil dette true vår handlefrihet til å drive økosystembasert forvaltning og beskatning av alle havets ressurser, skrev daværende fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) forut for EUs vedtak.

- Et slikt forbud kan sette en farlig presedens for handel med produkter som er høstet på en bærekraftig og ansvarlig måte, fortsatte hun.

Fiskeripolitikk

Bak det norske engasjementet ligger fiskeripolitikken. Det norske ståstedet er at selen spiser så mye fisk, at dersom man fangster på fisk men ikke på sel, så blir det en økologisk ubalanse.

Ifølge norske myndigheter går det med 3 millioner tonn fisk årlig i selgapene, mens de totale norske fiskefangstene er på 2,5 millioner tonn.

Skal det bli økonomisk lønnsomt å fange sel, må det være et kommersielt marked for å selge skinn, selolje og -kjøtt.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Utenriksdepartementet.

Les andre nyheter.

Personvernpolicy