Italia:

Flere byer på randen av konkurs

FRYKTER KONKURS: Statsminister i Italia Mario Monti liker ikke den dype økonomiske krisen i landet. (Foto: NTB scanpix)
FRYKTER KONKURS: Statsminister i Italia Mario Monti liker ikke den dype økonomiske krisen i landet. (Foto: NTB scanpix)

Den dype økonomiske krisen i Italia kan slå 10 byer konkurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Situasjonen blir verre dag for dag, sier Graziano Del Rio.

Han er leder i en nasjonal sammenslutning av kommunestyrene, og forteller til Telegraph at flere byer sliter økonomisk.

Italienske myndigheter frykter at øya Sicilia går tom for penger. Byene Napoli, Palermo på Sicilia og Allesandria sørvest for Milano, trekkes også frem grunnet sine økonomiske utfordringer.

Les også: Har fått gjennom en dramatisk endring

Mafiaen ødelegger arbeidsplasser

Sør-Italia har de siste tiårene hatt store problemer med mafia og annen organisert kriminalitet. Ifølge en rapport fra SOS Impresa, en organisasjon som jobber mot mafiavirksomhet, omsetter organisert kriminalitet i Italia for rundt 140 milliarder euro årlig, der overskuddet skal ligge på rundt 100 milliarder euro.

– Våre beregninger viser at lånehaivirksomhet har ført til at 1800 virksomheter har gått over ende og ødelagt flere tusen arbeidsplasser. Varehandelen er hardest rammet, sa Marco Venturi, da han la frem rapporten.

Den vanskelig økonomiske situasjonen i Italia har gjort at banker har vært skeptiske til å låne ut penger. Det har gjort at mange italienere har sett seg tvunget til å låne penger fra mafiaen. I rapporten fra SOS Impresa, skriver de at mafiaen er Italias største bank.

«Med 65 milliarder euro i likviditet, er «Mafia AS» Italias største bank», står det i rapporten.

Les også: Eurosonen kommer Spania og Italia til unnsetning

Avviser konkurs-påstander

Guvernør på Sicilia, Raffaele Lombardo, har selv blitt dratt inn i en mafiaskandale og har lovet å gå av 31. juli fordi han er under etterforskning for mulige forbindelser med mafiaen. Lombardo selv benekter beskyldningene.

På Sicilia har de en gjeld på over fem milliarder euro som regjeringen frykter at ikke vil bli betalt.

Lombardo avviser at Sicilianske myndigheter står i fare for å misligholde gjelden sin, men bekrefter at den økonomiske situasjonen er krevende, ifølge CNBC.

Les også: Festen er ikke over for Berlusconi

Stengte skoler

Statsminister Mario Monti forteller at regjering planlegger å kutte 26 milliarder euro av landets utgifter de neste tre årene.

Utgiftskuttene kan gå hardt ut over skolene i hardt rammede områder. I Italia frykter man nå at skoleelever ikke har noen skole å komme tilbake til etter sommerferien.

– Med disse kuttene kan vi ikke garantere at skolene åpner til skoleåret, sier Giuseppe Castiglione, president i provinsmyndighetenes forening.

Statsminister Monti har gjort det klart at han ikke tar gjenvalg i 2013. Derimot har den tidligere statsministeren Sivio Berlusconi sagt at han kan tenke seg å bli statsminister i landet, for fjerde gang.

Uttalelsen har skapt mer usikkerhet rundt den italienske økonomien.

Italia i sjokk etter bombeangrep mot skole

Personvernpolicy