Rederiarving startet euro-rulling for Hellas

Aksjon for å berge Hellas ut av gjeldskrisa, har gått på grunn

Ingen flom av penger til Hellas. En mann går forbi en stengt bank i Athens havneby Pireus. For 3000 euro for ham og alle grekere, kunne staten bli gjeldfri. Foto: REUTERS/John Kolesidis/NTB scanpix.
Ingen flom av penger til Hellas. En mann går forbi en stengt bank i Athens havneby Pireus. For 3000 euro for ham og alle grekere, kunne staten bli gjeldfri. Foto: REUTERS/John Kolesidis/NTB scanpix.

For bare 3000 euro per greker i en privat innsamlingsaksjon, skulle Hellas reddes fra sin gjeld på 280 milliarder euro. Denne måneden har det kommet inn 90.000 euro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai lanserte den 33 år gamle søkkrike greske rederiarvingen Peter Monikos en plan som var like enkel som genial, for å få slettet gigantgjelda til den greske stat:

Han ville samle inn private bidrag tilsvarende 3000 euro (snaut 23.000 kroner) per greske innbygger, kjøpe opp greske statsobligasjoner og så ettergi statsgjelden ved å slette disse.

Han startet dermed den patriotiske innsamlingsaksjonen Greece Debt Free. Målet er å slette hele gjelda til den greske stat.

Kjøper statsgjeld fra Hellas

Idet aksjonen startet, slet Hellas med en statsgjeld i underkant av 280 milliarder euro. Monikos fjernet en null og skjøt selv inn 273.000 euro i startkapital.

Så fikk han med seg eieren av det kjente fotballaget Olympiakos. I begynnelsen av juli hadde aksjonen dermed 2,34 millioner euro på bok.

Statsgjelda til Hellas utgjør 23.800 euro per innbygger. Aksjonen går inn for å kjøpe opp greske statsobligasjoner, og så ettergi statens gjeld ved å slette disse.

Hellas på billigsalg

Men siden Hellas regnes som en svært så usikker betaler, omsettes statsobligasjonene deres for bare ca. 20 prosent av verdien.

Monikos regner dermed at det bare trengs 3000 euro per greker for å slette hele det gjeldstyngede landets statsgjeld.

Les også: - IMF vil ikke gi mer penger til Hellas.

Langt fram i juli

Men på sine hjemmesider opplyser den patriotiske organisasjonen at det fram til dag 28 i aksjonen, kun har kommet inn 2.432.000 euro. Da har det med andre ord strømmet inn kun 90.000 euro i løpet av juli.

Da er det langt fram:

Det mangler nå et beløp tilsvarende 23.000 ganger summen Greece Debt Free har fått inn.

Les andre nyheter her.

Personvernpolicy