Oljekonflikten et skritt nærmere lønnsnemnd

Sleipnerfeltet. Illustrasjonsfoto: Statoil
Sleipnerfeltet. Illustrasjonsfoto: Statoil

Partene i konflikten i oljesektoren er et langt skritt nærmere tvungen lønnsnemnd, i og med at arbeidsministeren har kalt dem inn til møte fredag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) informerte fredag ettermiddag om at partene er innkalt til møte klokken 18 samme kveld. I verste fall, sett med arbeidstakernes øyne, er det for å informere partene om at hun vil bruke tvungen lønnsnemnd for å få en slutt på den snart to uker lange arbeidskonflikten på norsk sokkel.

– Jeg tror ikke hun bruker tvungen lønnsnemnd allerede nå, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi til NTB.

Les også: Olje kan bli tapt for alltid

Han tror Bjurstrøm vil gi partene en siste sjanse til å finne en enighet før hun eventuelt griper til tvungen lønnsnemnd. Stansen i olje- og gassproduksjonen som følge av en lockout, vil først starte natt til tirsdag og vare i flere dager.

Han mener det ikke er grunnlag for å bruke tvungen lønnsnemnd fordi det ikke er fare for liv og helse eller tungtveiende samfunnshensyn står på spill.

– Jeg regner med at statsråden kaller inn partene for å bli informert om den dramatiske situasjonen som oppsto da arbeidsgiverne varslet lockout, for så å oppfordre oss innstendig om å gjøre et nytt forsøk på å finne en forhandlingsløsning, sier Sande.

– Ingen uløselige spørsmål

Sande vil naturlig nok ikke røpe hvordan han stiller seg til en slik mulighet og hvilke sjanser det er for å nå fram overfor arbeidsgiverne om man skulle gjøre et siste forsøk.

– Men det finnes ikke spørsmål mellom to parter som det ikke er mulig å løse. Spørsmålet er bare hva løsningen innebærer, sier han.

Oljeindustriens Landsforening på arbeidsgiversiden vil ikke spekulere i om det går mot tvungen lønnsnemnd.

– Vi aner ikke hva som skjer på møtet, men vi håper jo at vi kan få en rask avslutning på konflikten, sier fagsjef Bengt Eidem i OLF til NTB.

Eidem vil ikke kommentere motpartens vurdering om at møtet muligens bare skal være alvorsprat.

– Det er litt over et døgn siden vi varslet lockout. At arbeidsministeren tar initiativ for å snakke med partene, vel, det er vanskelig å legge noe negativt i det. Vi håper at det kan bringe oss nærmere en løsning, sier han.

Varslet full stans

Fagforeningene Industri Energi, SAFE og Lederne tok ut til sammen 708 medlemmer på norsk sokkel i streik da meklingen ikke førte fram 22. og 23. juni. Pensjonsordninger står sentralt i konflikten.

Arbeidsgiverne varslet torsdag lockout for å få slutt på sokkelstreiken. Det vil innebære at all produksjon av olje og gass blir stanset fra natt til tirsdag neste uke. 6.515 arbeidstakere vil bli stengt ute fra arbeidsplassene sine hvis lockouten settes i verk.

Vil forhandle

– Vi har ikke noe annet virkemiddel for å få slutt på streiken. Derfor varsler vi lockout i et forsøk på å framprovosere en forhandlingsløsning, sa informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i Oljeindustriens Landsforening til NTB.

Det har vært ventet at regjeringen ville gripe inn med tvungen lønnsnemnd med henvisning til at tungtveiende samfunnsmessige interesser står på spill, såfremt partene ikke klarer å bli enige om et kompromiss om de ansattes tilleggspensjon.


Les flere nyheter

Personvernpolicy