Oljeanalytikere tror på snarlig lønnsnemnd

Leif Sande, leder i Industri Energi, og SAFE-leder Hilde-Marit Rysst på vei inn til Riksmekleren onsdag. Dagen etter ble det klart at arbeidsgiversiden ved OLF svarer på streiken med lockout. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Leif Sande, leder i Industri Energi, og SAFE-leder Hilde-Marit Rysst på vei inn til Riksmekleren onsdag. Dagen etter ble det klart at arbeidsgiversiden ved OLF svarer på streiken med lockout. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Oljeanalytikere mener det kun er et spørsmål om tid før myndighetene griper inn med tvungen lønnsnemnd i sokkelstreiken. De tror streiken bare vil ha kortvarig effekt på oljemarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Analytikerne mener Oljeindustriens Landsforening (OLF) spiller et høyt spill etter varselet om lockout fra og med tirsdag neste uke, men tror en eventuell slik opptrapping blir kortvarig.

– Historisk sett vet man at dersom det blir lockout er streiken så å si ferdig. Det er snakk om en viss kortsiktig påvirkning av oljeprisene, men neste uke snakker vi nok ikke om det en gang, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Analytiker Carsten Fritch i Commerzbank stiller seg også tvilende til muligheten for at en lockout blir en realitet.

Les også: – Oljeindustrien setter regjeringen i kattepine

– Norge er kjent som en pålitelig produsent, så hvis det blir noe av lockouten, vil regjeringen raskt gripe inn, sier analytiker Carsten Fritsch i Commerzbank.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) mener en full nedstengning av norsk sokkel vil være svært alvorlig.

– Norge står for 20 prosent av gassleveransene til Europa. Da sier det seg selv at det er umulig bare å tenke tanken på at disse leveransene skulle opphøre, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til Adresseavisen.

Les også: Varsler lockout

Usannsynlig

Da OLF kom med sitt varsel torsdag ettermiddag, gjorde oljeprisen umiddelbart et byks oppover. Analytikere betegner prisøkningen som en spontan reaksjon. Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea mener at dersom en lockout faktisk blir tilfelle, vil det ramme det europeiske markedet hardt.

– Dersom lockouten blir vedvarende kan det presse opp prisene på petroleum og diesel i en den grad at det i verste fall vil føre til en knapphet på oljeprodukter, sier Saltvedt.

Les også: Oljestreiken fortsetter

Hun legger også vekt på at streiken og den mulige lockouten kom på et tidspunkt hvor det europeiske oljemarkedet allerede er svært sårbart for ytterligere forstyrrelser i forsyningen, ettersom EU den 1. juli introduserte en boikott mot import av iransk olje.

Provoserende

Stridsspørsmålet mellom de to partene er de ansattes pensjonsordninger. Tidligere denne våren endret Statoil sin tidligpensjonsordning, men 900 ledere fikk beholde sine individuelle avtaler.

– Endringene ble gjort for ansatte på alle nivåer for å følge intensjonene i den nye pensjonsreformen. De allerede eksisterende individuelle lønnsavtalene ble respektert og beholdt da vi gjorde endringene, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil.

Les også: Vil presse ut Helge Lund

Pedersen sier pensjonsendringene ikke var avtalefestede, men administrativt innført. De ansatte krever pensjonsrettighetene inn i det sentrale avtaleverket.

Fagforbundene har meldt at de ikke vil gi seg selv om tvungen lønnsnemnd blir en realitet. Forbundsleder i Industri Energi Leif Sande mener at konflikten vil komme til å blusse opp på ny når lønnsoppgjøret for de ansatte i oljeselskapet på land og ledende personell på plattformene tar til om to til fire uker.

– Hvis vi vil ha den samme effekten som streiken i dag, så kan vi få det til, sier Sande til Bergens Tidende.

Les også: Streik blant oljearbeiderne i Nordsjøen


Les flere nyheter

Personvernpolicy