– Sannsynlig at Vietnam vil reagere militært

Antikinesiske protester ble holdt i Vietnams hovedstad Hanoi senest 1. juli på grunn av Kinas politikk i Sør-Kinahavet. Foto: Reuters / NTB scanpix
Antikinesiske protester ble holdt i Vietnams hovedstad Hanoi senest 1. juli på grunn av Kinas politikk i Sør-Kinahavet. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fare for krig mellom Kina og Vietnam dersom noen begynner å bore i de nye oljeblokkene Kina har utlyst i Sør-Kinahavet, mener seniorforsker Stein Tønnesson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske Øst-Asia-spesialisten bruker sterke ord om Kinas utlysning av ni blokker nær de omstridte Spratly-øyene i den sørlige delen av det omstridte havområdet.

– En enorm provokasjon, sier han om utlysningen av de ni blokkene som ligger i områder han mener uten tvil ligger i vietnamesisk farvann.

Les også: Kina øker presset på Japan

– Det er sannsynlig at Vietnam vil reagere militært dersom noen begynner å bore i de utlyste blokkene. Det vil innebære krigsfare. Jeg håper virkelig at ingen internasjonale selskaper lar seg lokke til dette, sier Tønnesson, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) og for tiden gjesteprofessor ved Uppsala Universitet i Sverige.

Brudd på folkeretten

– Det vil være opplagte brudd på folkeretten og havretten om Kina begynner å bore i disse områdene, tilføyer den norske eksperten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlysningen av de ni blokkene, som det kinesiske statsoljeselskapet CNOOC står for, kan bare tolkes som at Kina mener at alt innenfor en stiplet linje som er tegnet på kinesiskproduserte kart, skal være kinesisk, mener han.

– Blokkene strekker seg langt inn i territorium som ingen andre enn Vietnam kan gjøre krav på, tilføyer Tønnesson.

Utlysningen av blokkene er også i strid med andre signaler fra Kinas utenriksdepartement i senere tid, mener han.

Protestert

Blokkene som Kina har utlyst, er på til sammen 160 kvadratkilometer. Den vestlige grensen for noen av blokkene, som Kina har invitert utenlandske selskaper til å konkurrere om, ligger bare 80 nautiske mil fra kysten av Vietnam, og dermed langt innenfor Vietnams 200 nautiske mil brede økonomiske sone.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vietnam har protestert mot utlysningen og sier landet ikke vil tillate noen aktivitet i området på grunnlag av kontrakter inngått med Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas forsvarsdepartement har kunngjort at landets marine har «kampklare» patruljer i området.

Bykommune

Kinesiske myndigheter har formelt etablert en bykommune som administrativ enhet på flere av de omstridte øyene i Sør-Kinahavet.

Det skjedde i slutten av juni, skriver den canadiske avisen Vancouver Sun. Dermed er Kina i ferd med å lovfeste kravene på de store havområdene som strekker seg mot indonesiske farvann og hele 1.200 kilometer fra nærmeste ubestridte kinesiske område, skriver avisen.

Det var Kinas utenriksdepartement som 21. juni kunngjorde at Kina har opprettet en kommuneadministrasjon som omfatter både Paracel- og Spratly-øyene.

Navnet på kommunen er Sansha by, og administrasjonen skal holde til på Woody-øya, en av Paracel-øyene. De tok Kina fra Vietnam da styrker fra Folkets frigjøringshær ble satt i land i 1974, mot slutten av Vietnams krig mot USA. Woody-øya var imidlertid under kinesisk kontroll fra før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Får aldri tilbake

Tønnesson mener at det kinesiske tiltaket overfor Paracel-øyene, den nordligste av de to øygruppene, er mindre alvorlig enn utlysningen av oljeblokkene lenger sør.

– Dette skjer bare for å befeste det Kina har praktisert lenge. Hittil har øyene vært styrt fra Hainan, sier han.

Den norske eksperten tror ikke striden om Paracel-øyene vil trappes opp.

– Det er ingen utsikt til at Vietnam får dem tilbake, understreker han og mener akkurat denne delen av striden ikke vil bli mer enn symbolske protester.

Les også:

«Kang Nam» har snudd

Nato 60 år. En allianse for vår tid

Les flere nyheter