Varsler lockout

Det er varslet lockout tirsdag for sokkelarbeidere. Foto: NTB scanpix (arkiv)
Det er varslet lockout tirsdag for sokkelarbeidere. Foto: NTB scanpix (arkiv)

Arbeidsgiverne varsler lockout for å få slutt på sokkelstreiken og stenger ned all produksjon av olje og gass fra midnatt natt til tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om lockout:

* Hel eller delvis arbeidsstans som en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening iverksetter for å fremtvinge en løsning av en tvist med en fagforening.

* I Norge er lockout anerkjent som lovlig kampmiddel i tariffrettslige interessetvister.

* En lockout kan iverksettes etter kollektivt varsel til en arbeidstakerorganisasjon, med virkning for organisasjonens medlemmer.

* Lockout er arbeidsgiversidens motsvar til streik.

(Kilde: Store norske leksikon) (©NTB)

– Jeg er først og fremst utrolig skuffet. Vi har forsøkt å finne en felles enighet, og jeg registrert at vi ikke har beveget oss i den retningen. De har varslet lockout, og det tar vi til etteretning, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i Lederne, til ABC Nyheter.

Forhandlingsleder Jan Hodneland i Oljeindustriens Landsforening (OLF) sier i en pressemelding at kravene til fagforbundene Lederne, Safe og Industri Energi er urimelige.

– Vi ser dessverre ingen annen utvei enn å varsle lockout, sier han.

Les også: Oljestreiken fortsetter

Milliardtap

En lockout betyr at alle de ansatte blir utestengt fra arbeidsplassene og at produksjonen opphører.

Ifølge Hegnar.no risikerer 6515 ansatte å bli utestengt fra arbeidsplassene sine på tirsdag. Dermed mister Statoil en halv milliard i inntekter daglig.

Streiken koster også 200 millioner kroner hver dag, ifølge Hegnar.no. Den har også medført at 1000 ansatte i leverandørindustrien er permittert.

Les også: Vil presse ut Helge Lund

Hardt virkemiddel

Brekke, som representerer ett av fagforbundene som omfattes av lockouten, håper imidlertid det er mulig å avverge den.

– Vi er varslet, og dette er meddelt ledelsen. Men at det vil skje noe i perioden fram til da, vil jeg tro. Hva det blir ønsker jeg ikke å spekulere i, sier han.

– Er dette et hardt virkemiddel?

– Ja, det synes jeg. Jeg synes de har tatt veldig hardt i.

Hodneland sier i en pressemelding at dette er det eneste virkemiddelet som vil bidra til en slutt på situasjonen.

– Etter å ha prøvd alt som står i vår makt for å bidra til en løsning, har vi nå havnet i den situasjonen at vi som ansvarlig aktør må bruke det eneste virkemiddelet vi har for å bidra til en slutt på denne situasjonen, og det er lockout, sier Hodneland videre.

En talsperson for OLF sier til E24 at hun ønsker at staten kommer på banen og krever tvungen lønnsnemnd.

Konsekvenser for Europa

Olje- og enerigminister Ola Borten Moe ønsker ikke å kommentere overfor Adresseavisen om lockouten kan føre til tvungen lønnsnemnd, men han ser likevel alvorlig på det.

– Hvis vi får en full nedstengning av norsk sokkel, vil det være svært alvorlig. Norge står for 20 prosent av gassleveransene til Europa. Da sier det seg selv at det er umulig bare å tenke tanken på at disse leveransene skulle opphøre, sier Borten Moe (Sp) til Adresseavisen.

Les også: Streik blant oljearbeiderne i Nordsjøen

Les flere nyheterPersonvernpolicy