Ap:

– Helt uaktuelt å legge om boligskatten

VIKER IKKE EN TOMME: Arbeiderpartiets boligpolitiske talsmann Håkon Haugli (innfelt) avfeier kategorisk alle krav om å droppe rentefradraget på eiendomsgjeld, endringer i skattesatsene på bolig og justeringer i systemet som sådan. - Flere folk får ikke tak over hodet av at skattereglene endres, påpeker han. Arkivfoto: Cornelius Poppe/Morten Holm (NTB Scanpix)
VIKER IKKE EN TOMME: Arbeiderpartiets boligpolitiske talsmann Håkon Haugli (innfelt) avfeier kategorisk alle krav om å droppe rentefradraget på eiendomsgjeld, endringer i skattesatsene på bolig og justeringer i systemet som sådan. - Flere folk får ikke tak over hodet av at skattereglene endres, påpeker han. Arkivfoto: Cornelius Poppe/Morten Holm (NTB Scanpix)

Det er fullstendig feilslått å endre beskatningen av bolig for at ungdom lettere skal komme seg inn på markedet, mener boligpolitisk talsmann Håkon Haugli i Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De endringene som er foreslått treffer ikke der man ønsker å treffe. Det vil ikke påvirke prisen grunnleggende og vil ha mange negative konsekvenser fordi et slikt tiltak først og fremst rammer de som minst trenger det, unge etablere med relativt sett høy gjeld, sier Håkon Haugli til NTB.

Arbeiderpartiets boligpolitiske talsmann avfeier kategorisk alle krav om å droppe rentefradraget på eiendomsgjeld, endringer i skattesatsene på bolig og justeringer i systemet som sådan. Flere folk får ikke tak over hodet av at skattereglene endres, påpeker han. Det er det bare et virkemiddel som klarer: Boligbygging.

Les også: SV vil skjerpe skatt på eiendom

Navarsete sier til NTB at Senterpartiet vil redusere skattefordelen fra og med bolignummer to. Det vender regjeringspartneren tommelen ned for, fordi han mener det betyr økt beskatning av pendlerboliger, fritidsboliger og hytter.

Vil ha høyere boligskatt

– Det er først og fremst rask befolkningsvekst og tregere bygging etter finanskrisen som fører til at det er press i markedet nå. I tillegg kommer et eksepsjonelt lavt rentenivå og stadig økning i kjøpekraften, sier Haugli.

Resultatet er en kraftig vekst i boligprisene som ikke synes å ha noen ende. Mandag oppjusterte eiendomsmeglerne sine anslag for prisstigning i 2012 fra fire til seks prosent til opp mot åtte prosent, fordi veksten i første halvår klart overgikk forventningene.

Les også: Vil ha skatt på boligsalg

Elleve av de tolv samfunnsøkonomene Dagens Næringsliv har snakket med peker på at skatteinnretningen på bolig er for fordelaktig, og tar til orde for hardere beskatning. De har forskjellige svar på spørsmålet om hvordan skattesystemet bør legges om, men flere ønsker høyere beskatning for å hindre overinvestering i bolig.

– Den konkrete utformingen av skattesystemet kan skje på flere måter, men det viktigste er prinsippet om at kapital må beskattes likt. Dette ville dempet prisveksten og presset i markedet, sier økonomiprofessor Ragnar Torvik ved NTNU i Trondheim.

Ungdomsopprør

– Det enorme rentefradraget vi har i Norge gjør at folk tar opp for store lån. Da må de som står utenfor boligmarkedet betale mellomlegget. Det er både urettferdig og usolidarisk, sier Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn.

Les også: Gir gunstige skatteregler skylden for høye boligpriser

Alle ungdomsorganisasjonene til partiene på Stortinget samler seg nå med felles krav om vidtrekkende tiltak for å redusere prispresset på boliger, slik at unge i etableringsfasen har en realistisk mulighet i markedet. Unge Høyre krever bygging av flere småboliger, høyere blokker og færre fordyrende krav til standard. Det er et krav Fremskrittspartiets Ungdom støtter, som også vil doble summen man kan spare i Boligsparing for Ungdom (BSU) til kroner til 300.000 kroner, ifølge NRK.

Les også: - Ingen planer om mer boligskatt

Leder Andreas Halse for Sosialistisk Ungdom kaller dagens boligpolitikk en katastrofe.

Også AUF er enige i at det er på høy tid med et ungdomsopprør mot boligpolitikken.

Les også:

Boligeiere har spart 1.800 kroner måneden på finanskrisen

Regner med enda lavere boligrente

Slik blir den nye boligskatten

Les flere nyheter

Personvernpolicy